Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare din România văzute din perspectivă americană


Un comentariu de la Washington.

Alegeri in România. Cum sint privite ele din Statele Unite, intr-un comentariu al corespondentului Europei Libere la Washington.

Din perspectiva a ceea ce se intimpla in Europa si in Statele Unite si in unele tari din Asia, scrutinul parlamentar din România este atipic. Si asta are un aspect pozitiv.

In timp ce in lume populismul nationalist cu accente discriminatorii si chiar rasiste este in ofensiva impotriva globalismului si a ceea ce consideram pina acum, noua ordine internationala avind ca obiectiv integrarea, in România se joaca un film de cinemateca.

Acolo, timpul pare sa fi stat pe loc - si in conditiile actuale poate nu e rau - si avem reeditarea disputei intre un partid prea putin reformat, al carui principal dusman este justitia si principal obiectiv inavutirea si variante reformatoare: un partid istoric, cam fara lider, dar care da totusi semne de trezire, un partid anti-sistem, incropit in pripa pentru ca se poarta si un partid pus in slujba unei persoane. Un monolit si o opozitie divizata.

Izul de confuzie vine si din faptul ca singurul care pare sa vorbeasca credibil limba modernizarii si bunei guvernari este un premier tehnocrat, care ar putea juca cel mai bine o carte anti-sistem, daca nu ar fi chiar sistemul, prin functia pe care o ocupa. Dar, in ciuda faptului ca optiunile nu stirnesc entuziasm, desi exista diferente clare si chiar daca pronosticurile se vor adeveri si electoratul va imbratisa fostul partid stat, cu toti penalii lui, chiar si asa este linistitor sa vezi România electorala netinind capul de afis al presei internationale, care in ultima vreme priveste cu groaza catre orice alegere sau referendum. Cu alte cuvinte, apropiatele alegeri pot intoarce tara inapoi, dar nu vor trage dupa ele si restul lumii. Si asta a ajuns sa fie o veste buna.

Cum ar fi privita de la Washington punerea in revers a unor evolutii democratice si reformei in justitie in România? Cu ingrijorare fireste, cel putin la inceput, dar pe termen mai lung ramine de vazut ce vor insemna pragmatismul si relatiile tranzactionale pe care pare sa le anunte noua administratie. Multi spun ca aceasta abordare va dura pina la prima criza, cind gindirea politica si diplomatia traditionale isi vor reintra in drepturi, dar singura certitudine deocamdata este ca nu stim ce surprize aduce ziua de miine. Daca ar fi un serial de televiziune ar tine lumea lipita de ecran. Dar e realitatea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG