Linkuri accesibilitate

Peste un milion de francezi au participat la marșul național de solidaritate de la Paris, la 11 ianuarie.
Peste un milion de francezi au participat la marșul național de solidaritate de la Paris, la 11 ianuarie.

„Je suis Charlie” în Europa de Est

Reacții în Rusia și țările Parteneriatului Estic după atacul de la „Charlie Hebdo” din Paris. Un proiect de Natalia Sergheev.

Azerbaidjan

Arzu Gheibullaeva, jurnalistă la serviciul azer al Radio Europa Liberă/Libertatea

Arzu Gheibullaeva
Arzu Gheibullaeva

​„În semn de solidaritate cu victimele atacului de la «Charlie Hebdo», doi bărbați din Azerbaidjan au curățat zăpada în fața unei biserici. Cei care au dorit să-și exprime condoleanțele într-un mod mai tradițional, au venit la consulatul Franței. Libertatea presei și a exprimării e o mare problemă în Azerbaidjan. Biroul nostru Radio Libertatea din Baku a fost închis pe 26 decembrie, chiar după Crăciun, când toată lumea era încă în vacanță. Jurnaliștii au fost scoși din redacție și interogați cu forța. Și acest exemplu este doar unul din cele recente. În Azerbaidjan, practic, nu au mai rămas surse independente de presă. Una din publicațiile de opoziție a decis să se închidă de sine stătător, ca să nu pună angajații în pericol.”

Ucraina

Rostislav Hotin, jurnalist la serviciul ucrainean al Radio Europa Liberă/Libertatea

Rostislav Hotin
Rostislav Hotin

„Libertatea exprimării și libertățile fundamentale sunt un subiect important pentru Ucraina. E una dintre cauzele din care oamenii au ieșit pe Maidan. Chiar dacă în estul Ucrainei are loc război, președintele Poroșenko a plecat la Paris pentru a-și exprima sprijinul după atacul de la «Charlie Hebdo». Din păcate, când s-a întors, Ucraina a fost cutremurată de propria tragedie. Într-un autobuz care se afla la un punct de control în regiunea Donbas, a nimerit un proiectil, lansat de separatiști, probabil. Au murit 12 oamenii și alți 16 au fost răniți. În apariția sa televizată, președintele a făcut o paralelă între uciderea civililor nevinovați în Donețk și a celor de la redacția «Charlie Hebdo».”

Imagini de la marșul de solidaritate cu Charlie Hebdo la Kiev, Ucraina
XS
SM
MD
LG