Linkuri accesibilitate

Peste un milion de francezi au participat la marșul național de solidaritate de la Paris, la 11 ianuarie.
Peste un milion de francezi au participat la marșul național de solidaritate de la Paris, la 11 ianuarie.

„Je suis Charlie” în Europa de Est

Reacții în Rusia și țările Parteneriatului Estic după atacul de la „Charlie Hebdo” din Paris. Un proiect de Natalia Sergheev.

Georgia

Salome Asatiani, corespondenta serviciului georgian al Radio Europa Liberă/Libertatea

Salome Asatiani
Salome Asatiani

„Ceea ce s-a întâmplat în Franța fără dubii a avut un ecou în Georgia. Ziua următoare a avut loc un marș de solidaritate cu sloganul «Je suis Charlie». La marș a venit multă lume, deși era o zi destul de friguroasă. Dar trebuie luat în considerație și contextul georgian. În Georgia, să critici biserica ortodoxă și, în special, Patriarhul e încă un tabu. Erau mulți oameni pe Facebook, care, după cum spune Salman Rushdie, fac parte din «The But Brigade» (Detașamentul Dar): «Noi condamnăm violența, dar trebuie să luăm aminte și la sentimentele religioșilor, fiindcă musulmanii au fost ofensați».

Printre cei care participau la discuții erau și tineri cu viziuni mai de stânga, care spuneau că limita dintre critica islamului și rasism încă nu este una bine definită. Societatea civilă s-a opus caricaturilor, însă majoritatea spunea: «Deși nu ne-au plăcut imaginile, vom apăra dreptul lui Charlie să le publice».”

Belarus

Aliaksandr Lukașuk, directorul serviciului belarus al Radio Europa Liberă/Libertatea

Aliaksandr Lukașuk
Aliaksandr Lukașuk

„În Belarus, este un jurnalist tânăr, Andrus Takindang, care chiar în următoarea zi după atac a scris un cântec al solidarității cu «Charlie Hebdo», ce a devenit viral pe Internet. La nivel oficial, președintele Aliaksandr Lukașenka și-a exprimat condoleanțele președintelui Franței, iar ambasadorul Belarusului în Franța a participat la marșul solidarității.

Piesa lui Andrus Takindang

Mai demult, în Belarus, am avut o situație în care pentru publicarea caricaturilor lui Mahomed a fost arestat un jurnalist, iar ziarul pentru care lucra, «Novoe Vremea», a fost închis pentru o perioadă. În țara noastră, la nivel legislativ, caricaturile sunt văzute ca ofensă adusă demnității autorităților. De exemplu, autorii unor desene animate care îl satirizau pe Lukașenka au fost persecutați de autorități și au fost nevoiți să plece din țară.

Subiectul libertății de exprimare radicale despre care vorbim în cazul «Charlie Hebdo», este unul sensibil în Belarus. Țara noastră nu e liberă în acest sens și după toate clasamentele internaționale ale libertății cuvântului noi suntem pe ultimile locuri.”

Rusia

Andrei Șarîi, şef-adjunct al serviciului rusesc al Radio Europa Liberă/Libertatea

Andrei Șarîi
Andrei Șarîi

„Opinia rușilor liberali nu se deosebește de reacția din țările europene, dar era și un număr impunător de oameni care spuneau că așa și le trebuie, că jurnaliștii au primit ce au meritat, că nu trebuiau să ia în derîdere astfel de personaje sfinte. Vectorul acestor opinii coincide cu politica promovată de stat în ultimul timp.

Cu toții ținem minte procesul de judecată împotriva Pussy Riot, atitudinea autorităților față de diverși artiști radicali, precum Pavlenski.

La Moscova, câțiva activiști au ieșit cu pancarde «Je suis Charlie». Poliția a arestat unul sau doi, probabil, dintr-un reflex condiționat.

Unii spun că tragediile noastre nu sunt observate - în cazul Beslanului n-a ieșit un milion de oameni pe străzi. Producătorul cântăreței ruse Valeria, Iosif Prigojin a spus că nimeni nu a protestat când li s-au încălcat drepturile și nu le-au permis intrarea în Letonia. Adică, omul nu s-a sinchisit să pună pe aceeași tavă aceste cazuri.

Deși în Rusia a fost o reacție contradictorie, ea poate fi înțeleasă, luând în vedere circumstanțele.”

Locuitori din Sankt-Petersburg s-au solidarizat cu victimele din atacul asupra Charlie Hebdo

Armenia

Armen Koloian, corespondent al serviciului armean al Radio Europa Liberă/Libertatea

Armen Koloian, în mijloc
Armen Koloian, în mijloc

„Reacția armenilor la cele întâmplate în Franța a fost extrem de negativă, fiindcă omorul jurnaliștilor e în sine revoltător, nemaivorbind de felul în care au fost uciși acești oameni.

Însă, trebuie luat în considerație specificul armenesc. În Armenia, nu există tradiția caricaturizării liderilor religioși. Oamenii sunt sensibili la astfel de glume. Vorbind de protestul Pussy Riot în catedrala lui Iisus Mântuitorul, mulți armeni au fost indignați. Desigur, oamenii nu doreau o pedeapsă atât de crudă pentru acele fete, însă sunt opinii că există o limită pe care nu trebuie să o treci, fie vorba de glumele pe seama religiei creștine sau musulmane. Dar din ceea ce am văzut online, în ziare și la TV, toți spun că jurnaliștii nu trebuie atinși.”

Locuitorii capitalei armene Erevan au venit la Ambasada Franței să depună flori în semn de solidaritate cu victimele de la redacția revistei satirice franceze Charlie Hebdo

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG