Linkuri accesibilitate

Drumuri blocate în Gagauz-Yeri. Lista revendicărilor se lungeşte


Locuitorii autonomiei găgăuze au reluat protestele la sfârșitul săptămânii trecute, numai că de data aceasta au blocat pentru câteva ore câteva drumuri din orașele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Iar revendicările s-au diversificat: oamenii spun că sunt nemulțumiți de majorarea amenzilor pentru încălcarea regulilor de circulație, cer anularea contractului de explorare a hidrocarburilor în sudul republicii, semnat de Guvern cu compania Frontera Resources și vor mai multe drepturi acordate autonomiei.

Protestele s-au întețit în ultimele două săptămâni, iar organizatorii spun că vor renunța la blocaje doar atunci când revendicările lor vor fi auzite de autoritățile centrale.

Motivul ieșirii în stradă la primul protest, cel din 16 martie, a fost majorarea amenzilor pentru încălcarea regulilor de circulație. Șoferilor adunați la Comrat li s-au alăturat mai mulți lideri, dar și reprezentanți ai autorităților locale care au susținut nemulțumirile oamenilor. Sprijinul pentru proteste a fost exprimat și de bașcan, Irina Vlah, într-o postare pe rețelele de socializare. Atunci protestul s-a încheiat cu întocmirea unei rezoluții care includea mai multe solicitări.

Pe lângă anularea contractului de explorare a hidrocarburilor în sudul republicii, ei au cerut și construirea unei centuri de ocolire a Comratului, astfel încât camioanele să nu mai treacă prin oraș. Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a anunțat anterior că lucrările vor începe la sfârșitul acestui an.

Protestatarii mai consideră că autonomia trebuie să fie reprezentată în Parlament de cinci deputați. De asemenea, ei au criticat mai multe reforme, printre care și restructurarea serviciului fiscal de stat, care presupune comasarea inspectoratelor teritoriale într-o singură entitate.

În lipsa unei reacții de la Chișinău, la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă și duminică, a fost organizată încă o serie de proteste. Mai multe camioane au blocat câteva drumuri din orașele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga pentru câteva ore. Inspectorii de patrulare au ridicat mai multe plăcuțe de înmatriculare a camioanelor care au blocat drumurile, iar jurnaliștii portalului local gagauzinfo.md au fost audiați de polițiști. Redacția portalului a catalogat acțiunile oamenilor legii drept abuz. Pe de altă parte, Inspectoratul General al Poliție și-a argumentat acțiunile prin faptul că jurnaliștii ar fi blocat drumul cu automobilul de serviciu, alături de ceilalți participanți la proteste.

În ceea ce privește explorarea hidrocarburilor în sudul republicii, oamenii sunt supărați pentru că nu a existat o comunicare și informare cu localnicii, crede expertul de la Institutul „Viitorul” Veaceslav Berbeca:

„Oamenii sunt supărați acolo pentru că ei nu știu ce se întâmplă. Ei au fost luați prin surprindere, chiar dacă în primul rând ei sunt vizați, ei acolo locuiesc.”

Reprezentanții Frontera Resources au anunțat în cadrul unei conferințe săptămâna trecută că în aproximativ o lună vor fi demarate discuții publice cu privire la lucrările ce urmează a fi desfășurate. Vor ajunge inclusiv în regiunea găgăuză, a anunțat Zaza Mamulaishvili, directorul executiv al companiei americane, cu sediul în statul Texas:

„Vom merge nu doar în Găgăuzia dar oriune unde noi vom lucra. Peste o lună vicepreședintele nostru pe resurse de mediu înconjurător, va veni în Moldova și va avea o serie de întâlniri cu ONG-uri, dar și alte instituții, pentru a explica ce înseamnă acest lucru (n.r. explorarea hidrocarburilor) din perspectivă de mediu. Vom explica fermierilor cum funcționează lucrurile. Nouă nu ne aparține nici un fel de terenuri, pământuri etc. În momentul în care ei ne vor permite să lucrăm pe terenurile lor, vom semna un contract cu ei, și vor fi compensați foarte bine.”

Veaceslav Berbeca mai observă că reactualizarea unor solicitări mai vechi, printre care și reprezentarea autonomiei de cinci deputați în Parlament, este motivată de apariția unor circumstanțe favorabile, cum ar fi intenția Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral:

„Asta-i legat de uninominal. Evident că asta este o chestie politică. A apărut un moment oportun când aceste lucruri pot fi discutate, cu toate că este cam complicat să oferi cinci locuri pentru Găgăuzia. Găgăuzia este cam cât raionul Orhei, care (n.r. în cazul unor alegeri în baza votului uninominal) va fi reprezentată de maxim doi, trei deputați, dar Găgăuziei să i se ofere cinci, este cam complicat.”

Printre liderii protestelor este Leonid Dobrov, fost primar de Comrat în anii '90. El a candidat independent în 2015 pentru funcția de bașcan al regiunii, la un an după ce a participat la organizarea referendumului din 2014, când locuitorii din regiune s-ar fi pronunțat pentru independența Găgăuziei în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea. În timpul electoralei pentru funcția de bașcan din 2015, în care a promovat ideea federalizării Republicii Moldova, Dobrov a obținut mai puțin de jumătate de procent din numărul total de voturi.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG