Linkuri accesibilitate

Pericolul alarmismului naţional-populist


„Sputnik” instrumentalizează crima de la Freiburg.
„Sputnik” instrumentalizează crima de la Freiburg.

Instrumentalizarea politică a uciderii unei studente germane din Freiburg de către un violator afgan minor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

După moartea violentă a unei studente din oraşul universitar german, Freiburg, mai mulţi politicieni au avertizat faţă de instrumentalizarea politică a crimei. Poliţia a anunţat că prezumtivul asasin este un refugiat minor din Afganistan.

Studenta a fost violată şi ucisă în octombrie. Autorităţile au reuşit abia acum să-l identifice pe afganul suspect, în vîrstă de 17 ani.

Potrivit ziarului „Bild”, vicecancelarul şi liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel, a spus că astfel de „crime abjecte au avut loc şi pe vremea cînd încă nu sosiseră la noi refugiaţi din Afganistan şi Siria. Nu vom admite propaganda instigatoare după săvîrşirea unor astfel de crime violente, indiferent cine le-ar comite”. Acelaşi politician a precizat că acum făptaşul trebuie să fie deferit justiţiei şi aspru pedepsit.

Cu o declaraţie similară s-a adresat publicului şi primarul oraşului Freiburg, unde victima în vîrstă de 19 ani era studentă la medicină, activînd, în acelaşi timp, într-o organizaţie umanitară care sprijină refugiaţii.

Dieter Salamon, primarul din Freiburg a spus postului public de televiziune, SWR, că unii se simt confirmaţi în ideea preconcepută că refugiaţii sînt „oameni răi”. Primarul a pledat pentru o dezbatere obiectivă şi diferenţiată.

Mulţi, însă, ignoră astfel de apeluri, folosind întîmplări tragice ca şi cel de la Freiburg pentru a-şi flutura zgomotos părerile naţionaliste şi concepţiile radicale: un grup de susţinători ai partidului eurosceptic şi naţional-populist, Alternativa pentru Germania (AfD) a organizat la Freiburg o demonstraţie, în cursul căreia au fost articulate critici aspre la adresa politicii guvernului Merkel.

O explozie de ură xenofobă a fost înregistrată şi în diversele reţele sociale, şi în rubricile de comentarii rezervate cititorilor (de obicei ascunşi în spatele unor pseudonime) unor ziare şi site-uri de ştiri ale radioteleviziunii publice.

În vizorul acestor profesionişti ai alarmismului naţional-populist s-au aflat presa şi instituţiile democratice ale statului de drept, acuzate c-ar face jocul globaliştilor care urmăresc distrugerea naţiunilor şi statelor naţionale.

O iniţiativă studenţească de ajutorare a migranţilor din Freiburg a devenit, în acest context, ţinta unor atacuri suburbane incalificabile. Asta, deoarece familia studentei ucise a cerut într-un ferpar sprijin financiar pentru iniţiativa studenţească amintită.

Din acest cor al instigatorilor nu putea lipsi nici revista de propagandă a Kremlinului, „Sputnik”. Acolo „postacii” îşi pot expune nestingheriţi părerile sulfuroase, răspîndind date statistice triunchiate şi false, culese din surse electronice apropiate unor cercuri radicale de dreapta, eurosceptice, iliberale şi xenofobe, acuzînd-o pe Angela Merkel că ar fi o mincinoasă, iar presa, în general, un instrument al denaturărilor dictate de cercuri oculte.

XS
SM
MD
LG