Linkuri accesibilitate

Primăria Chișinău nu are nici dreptul să amendeze un cetăţean neascultător pentru curățenie


Cu primarul Dorin Chirtoacă despre problemele Capitalei, descentralizarea puterii, mentalitățile moldovenilor.




Şedinţa Consiliului Municipal Chisinau va fi convocată după ce se vor încheia negocierile privind formarea comisiilor. Bugetul municipiului ar putea crește cu jumătate de miliard, descentralizarea puterii e o prioritate ca si alegerea sefului statului, despre toate acestea vorbește primarul si politicianul Dorin Chirtoaca într-un interviu in exclusivitate cu Europa Libera.

Europa Liberă: In această săptămînă politicienii vor găsi o soluție pentru alegerea președintelui?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu primarul Dorin Chirtoacă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:54 0:00
Link direct


Dorin Chirtoacă: „Alegerea preşedintelui este obligatorie în condiţiile actuale ale Republicii Moldova. De doi ani încoace avem această problemă care ne trage înapoi. Lucrurile aşa nu pot merge. Trebuie ales preşedintele, dupa aceea să-şi desfăşoare şi sa-si incheie mandatul actuala legislatură, după care mai vedem. Aşa e intr-o democraţie. Altfel, nici încolo, nici încoace, stăm pe loc şi chiar dăm înapoi. Toţi sunt în aşeptarea avizului Curţii Constituţionale pentru a se vedea clar, în mod oficial, poziţia fiecărei componente ale Alianţei.”

Europa Liberă: Bine, dar cu cât Alianţa e mai slabă, cu atât are de câştigat opoziţia comunistă...

Dorin Chirtoacă:
„Trebuie discutat cu fiecare în parte, din componentele Alianţei, pentru a vedea cine şi ce scop urmăreşte. Din punctul nostru de vedere Alianţa trebuie sa fie unită, puternică, in formula asta de trei, PL, PLDM, PD şi programul asumat in cadrul alegerilor parlamentare din 2009, confirmat in alegerile parlamentare din 2010, trebuie dus pana la capăt.”

Europa Liberă: Situaţia din CMC este asemănătoare cu situaţia din Parlamentul Republicii Moldova? Va intreb pentru ca CMC, ales încă în luna iunie nu poate să purceadă la activitatea propriu-zisă.

Dorin Chirtoacă:
„Dacă doriţi, este situaţia din Parlament în oglindă. Dacă în Parlament Alianţa are 59 de voturi şi respectiv nu ajung 2
Primarul Dorin Chirtoacă în studioul Europei Libere la Chișinău

voturi pentru alegerea preşedintelui, atunci în Consililui Municipal, Alianţa are 25 de voturi şi nu-i ajunge unul pentru a face majoritatea. Dar de ce spuneam „în oglindă”, pentru că în Parlament Alianţa deţine majoritatea absolută, de 50+1, iar în Consiliul Municipal comuniştii deţin această majoritate. Ceea ce nu le place comuniştilor să li se întâmple în Consiliul Municipal n-ar trebui să facă ei în Parlament.”

Europa Liberă: Consens se va găsi în cadrul CMC? În ce condiţii se poate agunge la o intelegere intre majoritate si minoritate, din moment ce doar un mandat conteaza?

Dorin Chirtoacă:
„În mod normal ar trebui să se găsească, pentru că altfel este blocaj, iar blocajul nu poate duce la nimic bun, poate duce chiar la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Pana la urmă CMC ce este? O maşinărie de vot sau un generator de politici publice?

Dorin Chirtoacă:
„Consiliul Municipal Chișinău are atribuţii conform legii administraţiei publice locale,



de control asupra executivului, de aprobare a proiectelor de dezvoltare a Municipiului Chisinau, de promovare a programelor asumate de catre formatiuni in cadrul campaniilor electorale. Are un rol similar ca şi Parlamentul, numai ca la nivel local. Consiliul aprobă bugetul, proiectele de decizii şi prin comisiile de profil asigura verificarea si controlul activităţii executivului.”

Europa Liberă: Vice-primarii cum vor fi aleşi?

Dorin Chirtoacă:
„În cazul în care găsim consens, alegem 4 vice-primari. O alta ipoteza, daca va persista situaţia pe care o avem in prezent, atunci îşi vor continua activitatea actualii vice-primari. Ei practic reprezintă toate formaţiunile din CMC. Avem un vice-primar de la PL, unul de la PLDM, unul de la PCRM, chiar daca a fost la PSD, şi un al patrulea care reprezintă PLDM, dar care şi-a depus mandatul şi doar Consiliul trebuie sa ia act de acest lucru.”

Europa Liberă: Daca trecem la problemele capitalei, sa ne spuneti care e soarta bugetului pentru anul viitor, l-aţi elaborat, are sanse sa fie aprobat asa precum vi-l doriti ?

Dorin Chirtoacă:
„Bugetul a fost confirmat la nivelul Ministerului Finanţelor. Valoarea acestuia urmează să se ridice pentru anul viitor la 2,4 sau, insiste eu, la 2,5 miliarde de lei. Ar insemna o creştere cu 30% și mai mulţi bani pentru investiţii. Sper sa nu fim traşi pe sfoara, cum s-a intamplat in anii precedenţi, şi in mod artificial din nou sa ne fie micşorat bugetul, cum ni s-a intamplat constant din 2007 încoace, 2008, 2009, 2010 şi chiar în prezent este mai mic decât acum patru ani. Întâlnirile pe acest subiect ne arată aceste cifre.

Urmează partea politică. Urmează misiunea FMI şi urmează să se expună componentele AIE asupra politicii fiscale pentru anul 2012 şi, respectiv, asupra bugetelor locale şi bugetului de stat. Prin modul in care vor aproba sau vor respinge anumite modificari in politica fiscala si in Codul Fiscal, vom avea aceste venituri sau nu le vom avea, cum s-a intamplat si anii precedenti.”

Europa Liberă: Prioritar cu banii din buget ce va propuneti sa faceti? Sa reparaţi drumurile, sa iluminaţi strazile, să ajutaţi păturile social vulnerabile?

Dorin Chirtoacă:
„Infrastructura subterană, apeductele şi canalizarea, urmează să fie continuat programul de extindere a acestor reţele pe 4-6 ani, în aşa fel încât să atingem gradul de conectare 100%. Acum avem circa 85% conectare la apeduct şi canalizare, sectoare şi respectiv suburbii. Apoi, infrastructura drumurilor. Avem programul în derulare cu privire la reparaţia strazilor, cele 10, pana la 15 chiar in prezent. Anul viitor vrem sa continuam cu alte 10-15 strazi. Apoi programul de innoire a unităţilor de transport public, troleibuzele. Vrem să continuam cu asamblarea acestora la Chisinau si respectiv innoirea parcului auto-urban complet. În ce priveşte fondul locativ, ne propunem să continuăm programul de amenajare a curţilor de bloc, parcări, iluminat, atât în interior cât şi în afară, locuri de joacă pentru copii, izolare termică a blocurilor...”

Europa Liberă: Aţi spus că toate blocurile ar putea fi dotate cu izolare termică.

Dorin Chirtoacă:
„Este un program pe care vrem sa-l iniţiem împreună cu Banca Europeană de Investiţii, în aşa fel încât să reuşim izolarea termică atât a cladirilor municipale, şcoli, gradiniţe, spitale, etc., cât şi a blocurilor locative din Chisinau, cu participarea in proportie de cotă parte 30-40% şi a locatarilor, că aşa se face peste tot. Aceeaşi atenţie şi pentru suburbiile municipiului, ca să reducem decalajul de confort de viaţă pe care il inregistrăm în continuare între sate şi oraşe.”

Europa Liberă: Pentru că suntem în ajun de sezon de incalzire, ce va fi cu soarta gigacaloriei? Specialiştii spun că sunt inevitabile majorările de prețuri. Care este relaţia primăriei cu Termocom?

Dorin Chirtoacă:
„Insistenţa noastră este ca producătorii şi furnizorii de agent termic, mă refer aici la Moldova-Gaz, CET-1, CET-2, Termocom, să-şi raţionalizeze la maxim cheltuielile, şi să excludă din tarif orice cheltuiala care il afectează pe consumator. În acelaşi timp nu afectează atât de mult întreprinderea.”

Europa Liberă: Cum pot aceste structuri să-şi optimizeze cheltuielile?

Dorin Chirtoacă:
„Deja acest lucru s-a făcut în ultimii 2-3 ani. S-a reuşit păstrarea unui preţ mai mic la gigacalorie, pentru că au fost excluse din tariful MoldovaGaz, CET-1, CET-2, Termocom – o serie de cheltuieli care nu afectează întreprinderea astazi si in următorii ani. Uzura a fost micşorată, rentabilitatea întreprinderilor de asemenea a fost micşorată, adica s-a asigurat o activitate la limită, plus o anumită posibilitate de reparaţii si investiţii la cele patru întreprinderi.

S-ar putea face înca un efort in acest sens şi, respectiv, renunţarea şi la alte cheltuieli care nu sunt

imediat necesare, în lunile, anii următori, ci să se meargă strict pe cheltuieli de întreţinere a întreprinderii, cheltuieli de achitare a gazului catre Gazprom şi cheltuieli de achitare a salariilor şi întreţinere curentă a întreprinderilor din acest domeniu. Cauza principala totuşi rămâne creşterea preţului gazului de către Gazprom.”

Europa Liberă: Dle Chirtoacă, nu ati spus transant dacă preţul unei gigacalorii se va scumpi?

Dorin Chirtoacă:
„Vreau să văd personal structura tarifelor. CET-1, CET-2, Termocom şi care sunt cheltuielile care ar mai putea fi excluse din tarif, pentru a mă putea pronunţa dacă putem sau nu pastra actualul preţ la gigacalorie. Personal îmi doresc să fie pastrat actualul preţul, să nu mai fie operate modificări, dar, să înţeleagă locuitorii municipiului şi republicii că nu din cauza CET-urilor şi Termocomului creşte preţul la gaz şi la gigacalorie, ci din cauza preţului de import, pe care ni-l dictează Gazprom, Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Pe cât de implicat găsiţi cetăţeanul în soluţionarea problemelor cu care se confruntă oraşul? Va intreb pentru că aţi participat la salubrizarea anumitor blocuri din cartiere. Lumea am vazut-o aşa, indiferentă, mai nepăsătoare. Cum vă explicaţi această mentalitate a unor locatari?

Dorin Chirtoacă:
„Ceea ce am facut sambata, am făcut din indignare, am vrut să trag un semnal de alarmă: oameni buni, nu este corect ca dupa ce primăria investeşte mai mult de jumătate de milion de lei într-o curte de bloc prin amenajarea parcărilor, peste 100 de locuri de parcare, un loc de joacă pentru copii, care a costat peste 100 de mii de lei, renovarea tuturor lifturilor, reparaţia scărilor la etajul 1, instalarea unui sistem de iluminat in scari cu senzor de mişcare pentru economisirea energiei electrice, dar si pentru crearea unui confort corect, conform secolului 21. După ce s-au facut toate aceste lucrări, plus spaţiile verzi, plus toate celelalte, nici macar sa nu vina nimeni la curăţenie?

Din 1000 de locatari au ieşit afară 20. Asta arată ca avem deficienţe grave de mentalitate, şi că de fapt în mare parte ne place să ne plângem când nu se rezolva o mulţime de probleme, dar este exact ca in proverbul vechi, vedem paiul din ochiul altuia şi nu vedem bârna din propriul ochi. Nu suntem în stare nici macar să punem mâna sa facem curăţenie acolo unde locuim. Ar trebui să ne dăm seama unde ne sunt rădăcinile şi să nu rămânem să persistăm în această nepăsare sovietică moştenită de la regimul comunist de odinioară.”

Europa Liberă: Pentru că suntem în plină toamnă, şi pentru că Primăria Chisinau a autorizat organizarea mai multor iarmaroace, unde ţăranii să-şi poată comercializa producţia şi pentru că se fac auzite voci care va invinuiesc că la pieţe anumite persoane ar deţine monopoluri. Aţi lămurit această problemă?

Dorin Chirtoacă:
„Din toate pieţele care există în Municipiul Chişinău, Primăriei îi aparţine doar Piaţa Centrală. Acolo regula este următoarea: la tarabele unde se vând legume şi fructe, cei care doresc să-şi vândă marfa au o singură obligaţie, să ajungă cât mai devreme la piaţă, în rest nu pot fi locuri rezervate pe saptamani, pe luni de zile, în mod oficial, pentru acele spaţii.”

Europa Liberă: Dar acolo unde sunt halele de carne, lactate, se zice ca aici taranul nu poate ajunge sa-si comercializeze marfa?

Dorin Chirtoacă:
„Acolo nu este domeniul de activitate al Primăriei. Sunt proprietaţi private de peste 10 ani de zile în acel spatiu. Din Piaţa Centrală Primăria Chişinău administrează doar suprafeţele şi pavilioanele unde se vând legume, fructe...”

Europa Liberă: E normal aşa să fie?

Dorin Chirtoacă:
„Nu este normal, dar suntem martorii unei situaţii care s-a consumat acum 10-15 ani, cand au fost privatizate practic 2/3 din suprafaţa Pieţei Centrale. În condiţiile actuale activăm aşa cum este posibil.

În mod normal, regula aceasta cu privire la cine vine mai de dimineaţa şi ocupă loc la piaţă ar trebui să funcţioneze peste tot. Tocmai pentru a contracara asemenea fenomene despre care dvs. vorbiţi, am şi permis aceste iarmaroace în sectoare, la intersecţii, astfel încât producătorul sa poata sa aleaga sa mearga la piaţă sau gratuit sa poată să vândă la iarmaroace. Cauza n-as spune că sunt pieţele.

Situaţia o avem de ani de zile, problema şi cauza la toată aceast situaţie o constituie lipsa locurilor de muncă şi lipsa dezvoltării economice consolidate a Republicii Moldova; pentru că acest tip de agricutură, acest tip de producţie nu mai este unul de performanţă. Nu are cum piaţa Republicii Moldova să absoarbă cantitatea de legume, fructe într-un an roditor, care pot fi produse la noi. Primăria va autoriza în continuare aceste iarmaroace în sectoare. Noi înţelegem ca în lipsa altor oportunităţi, în lipsa unor locuri de muncă de lungă durata, a unor investiţii, unui circuit economic internaţional la care să aparţină Moldova, ne descurcăm aşa cum se observă în fiecare an.”

Europa Liberă: În ce măsura v-a reuşit să dezrădăcinaţi birocraţia şi corupţia in cadrul primariei despre care se vorbea ca s-au cuibarit si ca este foarte greu sa le infrunti?

Dorin Chirtoacă:
„S-au făcut anumite simplificări în ce priveşte obţinerea autorizaţiilor, termenul de valabilitate al autorizatiilor pentru agenţii economici este de 5 ani in loc de unul, o serie de modificări ale activitatii, pe baza legii şi pe baza unor regulamente interne, dar un anumit grad de birocraţie va fi intotdeauna, mai ales că avem problema veche, de confruntare în cadrul instanţelor de judecată, cu funcţionarii care au anumite relaţii, care fac parte din anumite structuri, politice sau de alt gen şi, respectiv prind la curaj atunci cand sunt sancţionaţi, obţin hotărâri de restabiliri în funcţii şi asta complică procesul de eficientizare a activităţii Primăriei.

Noi vom continua aceasta luptă; ea în niciun caz nu va fi pierdută, dimpotriva va fi câştigată, dar va dura, având in vedere ca si sistemul judecătoresc trebuie reformat şi lucrurile incep de aici şi se leaga unul de altul, pana cand ajungem tot acolo la alegerea preşedintelui şi la Constituţie, corupţia şi birocraţia din administraţia locală, problemele din cadrul administraţiei centrale, problemele din cadrul structurilor de forţă, problemele din cadrul instanţelor de judecată şi ajungem la nivelul Constituţiei, respectiv alegerii preşedintelui şi stabilităţii de care avem nevoie pentru a putea mişca lucrurile înainte.”

Europa Liberă: La sfarsit de interviu să vorbim despre descentralizarea puterii. Acum e pe cale a fi elaborat proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare. De ce atât de greu se purcede la această descentralizare a puterii?

Dorin Chirtoacă:
„Să vedem dacă în urma aprobării Strategiei aceasta va fi pusă imediat în aplicare, si, respectiv, vreau sa vad şi termenii în care urmează să se întâmple lucruri adevărate în ce priveşte descentralizarea. Dar, descentralizare inseamnă de fapt să dai putere de la nivel central la nivel local. Nu prea au fost doritori care să renunţe la putere in favoarea administraţiei locale. Primăria Chisinau, cat n-ar fi de straniu, şi oricare altă primărie din Moldova nu are dreptul nici macar să pună o amendă şi să pedepsească un cetăţean neascultător pentru curăţenie, construcţii neautorizate sau altceva. Toate aceste prerogative sunt la nivelul statului.

În acelaşi timp nu avem dreptul să stabilim noi taxe sau să anulăm taxe, pentru că tot vorbim despre autorităţi, pana la urmă Consiliul şi Primarul răspund în faţa cetăţenilor daca se stabilesc taxe locale ne la locul lor. Ar trebui să aibă acest drept, şi iată nu este. Să vedem daca va fi. Anumite lucruri puteau fi făcute foarte uşor încă din anul 2009, fără niciun fel de probleme, tocmai pentru a confirma intenţia de descentralizare.”
XS
SM
MD
LG