Linkuri accesibilitate

Donald Trump - bilanțul primelor 100 de zile la Casa Albă


Președintele american Donald Trump, Casa Albă, 28 aprilie 2017
Președintele american Donald Trump, Casa Albă, 28 aprilie 2017

Fostul om de afaceri măturisește că guvernarea este mai grea decît și-a închipuit.

Mai ales pentru un președinte fără nici o experiență prealabilă de guvernare, în structurile statului, acest prag de 100 de zile este prematur. El există totuși și pentru că, în campania electorală, Donald Trump a promis o mulțime de lucruri, pentru primele 100 de zile, la Casa Alba. Pe ansamblu se poate spune ca ceea ce fostul om de afaceri spune din ce in ce mai des, si anume ca guvernarea este mai complicată decât și-a imaginat este adevarul fundamental de pâna acum. În firma sa, Trump făcea legea si ce dorea se si intimpla. La guvernare însă, lucrurile nu stau deloc așa si asta l-a luat prin surprindere pe noul președinte.

Președintele american Donald Trump la Casa Albă în cursul unui interviu cu Reuters, 27 aprilie, 2017
Președintele american Donald Trump la Casa Albă în cursul unui interviu cu Reuters, 27 aprilie, 2017

Partidele nu sânt un monolit si faptul că republicanii controlează ambele camere ale Congresului nu înseamnă că pot adopta legi si provoca schimbare, intr-o maniera accelerată. Atât republicanii cât si Trump si-au dorit să anuleze si înlocuiască sistemul de asigurari medicale, Obamacare. Numai că republicanii din Congres nu au căzut de acord cu privire la înlocuitor si asta s-a materializat, deocamdată, într-un eșec. Trump și-a dorit să înăsprească regimul de intrare în America pentru cei proveniți din anumite țări, numai că s-au opus judecători si acesta a fost un alt eșec, cel puțin pâna în prezent. Președintele și-a dorit să înceapă finanțarea pentru zidul pe care vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul, în actualul an bugetar, dar si asta se pare că nu se va întimpla. În politici comerciale, Donald Trump a retras Statele Unite din negocierile pentru un acord de comerț liber cu Asia-Pacific, dar când a încercat să pluseze cu o eventuală retragere din NAFTA (Acordul de liber schimb Nord-American, între Canada Stalele Unite și Mexic) , reacția l-a obligat să dea înapoi.

Neil Gorsuch, noul judecător la Curtea Supremă în cursul audierilor de confirmare, 21 martie, 2017
Neil Gorsuch, noul judecător la Curtea Supremă în cursul audierilor de confirmare, 21 martie, 2017

Un succes pentru administrație a fost confirmarea unui judecator conservator la Curtea Suprema si acesta este una dintre principalele rațiuni pentru care, în campanie, s-a creat o coaliție pro-Trump, între conservatori. În materie de politică externă, după un șir de ezitari si confuzie, Donald Trump a reușit să-și creeze o echipă relativ solidă, dar nu are încă o strategie conturata. Acțiunea militară din Siria, după ce Assad a atacat civili cu arme chimice, i-a atras sprijin de la foști critici, dar asta mai ales pentru că contrazicea declarațiile sale izolaționiste, de la începutul mandatului. Tot în primele 100 de zile, criza nord-coreana se agravează și rămâne de văzut cum se va raporta la ea administrația, în continuare. Este Donald Trump pe cale să se schimbe, pe măsură ce realizează magnitudinea misiunii? Poate cea mai importantă schimbare a celor 100 de zile este deplasarea centrului de putere de la Casa Alba, dinspre ideologi – ca Steve Bannon – către consilieri mai pragmatici, care par să înțeleagă că pentru a avea șanse la un al doilea mandat, Donald Trump trebuie să-și extindă baza electorală, cu elemente moderate. Pe ansablu însă, Donald Trump rămâne preocupat de propria imagine și încă insuficient familiarizat cu substanța si realitățile din politică.

XS
SM
MD
LG