Linkuri accesibilitate

Dodon: „Perioada negativă a relațiilor dintre Moldova și Rusia s-a încheiat”


Igor Dodon și Vladimir Putin la Kremlin 17 martie 2017
Igor Dodon și Vladimir Putin la Kremlin 17 martie 2017

Președintele moldovean i-a oferit în dar omologului său rus câteva sticle de vin Cricova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Președintele rus Vladimir Putin i-a promis vineri la Moscova omologului său moldovean Igor Dodon că autoritățile ruse „vor continua să se gândească” cum să rezolve definitiv problema imigranților moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă. După prima sa întrevedere cu Putin, în ianuarie, Dodon a spus că autoritățile ruse au acceptat o amnistie pentru cei aproximativ 250.000 de moldoveni care s-ar afla în această situație. Dar perioada de trei săptămâni care le-a fost acordată ca să-și prelungească șederea în Rusia fără teama de a fi expulzați expiră luni 20 martie 2017 și puțini au avut curajul să meargă la oficiile ruse pentru migrație. Despre aceasta și alte teme ale vizitei președintelui Dodon la Moscova, relatează Natalia Sergheev.

Situația migranților originari din Republica Moldova care se pomenesc în condiții de ilegalitate pentru că întârzie să se conformeze legislațiie Federației Ruse a fost unul dintre subiectele cele mai importante de pe agenda președintelui Igor Dodon care s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin. Iată ce a declarat Putin cu referire la această problemă.

„Eu știu că situația moldovenilor ce lucrează în Rusia, care au anumite probleme, a fost discutată de mai multe ori… La nivelul departamentelor relevante a Federației Ruse deciziile necesare deja au fost luate… Vom continua să discutăm despre modalități în care s-ar putea rezolva această problemă definitiv.”

În cadrul întrevederii dintre Putin și Dodon a fost subliniată și importanța soluționării diferendului transnistrean, subiect care la fel va fi discutat de ambele părți, scrie agenția rusă TASS.

„Perioada negativă a relațiilor dintre Moldova și Rusia s-a încheiat. Investitorii ruși sunt așteptați la Chișinău”, cu aceste cuvinte este citat președintele Igor Dodon de mai multe agenții de știri din Federația Rusă.

La întâlnirea de vinerii, Putin și Dodon au vorbit cu precădere despre viitoarele parteneriate economice și comerciale. Președintele moldovean a subliniat că după vizita similară din ianuarie s-au înregistrat „rezultate importante”. E vorba de cinci companii vinicole din Moldova care sunt pe cale să primească permisiunea să revină pe piața rusă. De altfel, Igor Dodon i-a oferit lui Putin în dar câteva sticle de vin marca Cricova, scrie presa rusă.

De asemenea, Dodon încearcă să obțină eliminarea taxelor vamale la importul de fructe, legume, conserve și produse vinicole, scrie agenția RIA.

Presa rusă notează că președintele moldovean a promis să semneze un acord-cadru cu Uniunea Economică Eurasiatică, pe 3 aprilie. Amintim că anterior, oficiali europeni au declarat că Moldova nu poate face parte din ambele structuri economice și că o astfel de decizie ar putea pune în pericol respectarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Dodon a mai spus că delegația din Moldova va participa la ședința Adunării Interparlamentare a CSI, care va avea loc la Sankt-Petersburg, la sfârșitul lunii martie, indiferent de voința Parlamentului și a conducerii guvernului, titrează RIA Novosti. Speakerul Parlamentului Andrian Candu a spus anterior că diplomații ar putea refuza să participe la reuniune, din cauza abuzurilor la care sunt supuși oficialii moldoveni la intrare în Federația Rusă. Fracțiunea PCRM a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că i-a cerut explicații speakerului Candu pentru circulara trimisă tuturor instituțiilor de stat în care le-ar fi sugerat demnitarilor să se abțină de la vizite în interes de serviciu în Federația Rusă.

În cadrul întrevederii de la Kremlin, Dodon a discutat cu Putin această situația, pe care a numit-o drept „un caz nefericit al unui demers diplomatic”.

„Suntem categoric împotriva unor astfel de demersuri. Chestiunile tehnice trebuie soluționate de Guvern, în loc să fie ridicate la nivel politic și să se ia decizii pripite”.

Într-un mesaj pe pagina personală de Facebook, Igor Dodon și-a exprimat regretul în legătură cu „declarația mioapă” a conducerii Moldovei ce ține de Federația Rusă. La fel, Dodon l-a mulțumit pe președintele rus pentru soluționarea problemelor ce țin de companiile vitivinicole din Moldova.

Presa rusă a scris amănunțit despre a doua întrevedere oficială a lui Dodon cu Putin. Bunăoară, agenția Rambler News Service are un întreg compartiment dedicat vizitei de două zile a președintelui moldovean la Moscova, la secțiunea „Subiectul zilei”. Iar agențiile RIA Novosti și TASS a publicat o amplă descriere a relațiilor interstatale dintre Moldova și Rusia, în ajunul întâlnirii cu Putin.

În campania sa electorală, Dodon spunea că Moldova are nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia, dar în același timp, intenționează să mențină relațiile cu Occidentul. Într-un articol publicat de agenția „Ekonomika Segodnya”, autorul Igor Skrîpaci scrie că asta e o dovadă că țara nu se poate rupe de Europa, dar pe termen lung, se vede alături de Federația Rusă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG