Linkuri accesibilitate

Donald Trump, Taiwanul, și relațiile sino-americane


Militanți protestînd la Singapore în 2015
Militanți protestînd la Singapore în 2015

De peste patru decenii nici un lider american nu s-a întreținut cu omologul său din Taiwan, ca să nu ofenseze China.

Saptamina trecuta, presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a pus capat la peste patru decenii de traditie diplomatica si a stat de vorba la telefon cu presedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. Despre semnificația evenimentului în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Criticii lui Trump s-au repezit sa-l acuze, spunind ca aceasta convorbire telefonica pericliteaza importantele raporturi cu China. Conform politicii in vigoare, in ciuda faptului ca Statele Unite furnizeaza armament si coopereaza in multe domenii cu Taiwanul, Washingtonul nu recunoaste oficial independenta insulei si accepta idea, sustinuta de Beijin, ca exista o singura China.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

De peste patru decenii nici un lider american nu s-a intretinut cu omologul sau din Taiwan, ca sa nu ofenseze China. Trump a facut-o si intrebarea imediat urmatoare este de ce. Multi au spus ca a fost o gafa de incepator, in conditiile in care presedintele ales nu a contactat Departamentul de Stat, asa cum se procedeaza de obicei pentru a primi informatii si a face aranjamente oficiale, legate de aceste telefoane de felicitare.

Echipa lui Trump a aratat ca presa exagereaza semnificatia evenimentului, dar se stie ca China a protestat de acum pe linga actuala administratie Obama pentru aceasta incalcare a protocolului. Altii spun insa ca ar putea fi vorba de ceva mai profund.

Este stiut ca Trump a criticat intens politicile economice protectioniste ale Chinei. In plus, el nu este adeptul practicilor diplomatice traditionale. Si in sfirsit, citiva membrii ai echipei de tranzitie sint apropiati ai Taivanului. Consilieri ai presedintelui ales au spus pina acum ca raporturile cu China vor suferi o schimbare.

In acest context, observatori sustin ca recenta conversatie telefonica ar putea semnala o recalibrare a relatiei, unele voci aratind ca convorbirea telefonica fusese planuita de citeva saptamini si se doreste a testa apele, inainte ca Donald Trump sa se instaleze la Casa Alba, pentru ca daca ar fi facut-o in calitate de presedinte, ramificatiile si consecintele ar fi fost mult mai serioase.

Deloc de neglijat este un articol publicat recent de catre unul dintre candidatii la functia de secretar de stat, ambasadorul John Bolton, in care acesta scria ca Statele Unite ar trebui sa joace cartea taiwaneza pentru a face presiuni asupra Beijinului sa renunte la actiunile agresive in Marea Chinei de Sud. Vineri, Bolton a vizitat Trump Tower, sediul presedintelui ales.

XS
SM
MD
LG