Linkuri accesibilitate

Un avocat obscur și planul „alternativ” de pace pentru Ucraina care a ajuns la Casa Albă


Smog la Kiev
Smog la Kiev

Artemenko propunea ca Ucraina, în urma unui referendum, să „închirieze” Rusiei peninsula Crimeea pe 50 sau 100 de ani și să-i amnistieze pe luptătorii separatiști.

Andri Artemenko, un avocat obscur de la Kiev și deputat din partea Partidului Radical, a devenit celebru peste noapte după ce cotidianul New York Times a publicat în exclusivitate un articol care descrie calea spre Casa Albă a unui plan „alternativ” de pace pentru Ucraina, conceput de Artemenko. În linii mari, este vorba de un plan care ar pacifica estul Ucrainei și ar permite ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea și amestecul în conflictul ucrainean.

Potrivit NYT, Artemenko susține că planul său ar fi fost aprobat de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, afirmație respinsă imediat de Kremlin, drept „absurdă”.

Potrivit cotidianului New York Times, planul ar fi ajuns prin intermediul unor apropiați ai președintelui american Donald Trump pe biroului fostului consillier pentru securitate națională Mike Flynn, forțat între timp să demisioneze pentru că nu dezvăluise toate informațiile legate de contactele pe care le avusese cu ambasadorul Rusiei la Washington.

Artemenko susține, de asemeni, că ar putea dovedi afacerile corupte făcute de actualul președinte ucrainean, Petro Poroșenko. Președinția de la Kiev a declarat că nu comentează până nu vede presupusele dovezi. Iar ambasadorul Ucrainei la Washington a declarat cotidianului NYT că Artemenko „nu are nici un drept să prezinte un plan alternativ de pace nici unui guvern străin, inclusiv administrației americane”.

Potrivit presei ucrainiene, Artemenko propunea ca Ucraina, în urma unui referendum, să „închirieze” Rusiei peninsula Crimeea pe 50 sau 100 de ani și să-i amnistieze pe luptătorii separatiști. În schimb, Rusia i-ar fi cedat controlul graniței estice, iar Occidentul ar fi ridicat sancțiunile impuse Rusiei, odată ce Crimeea nu ar mai fi fost anexată - cum este acum - ci „închiriată” prin voința „poporului” exprimată într-un referendum.

Articolul despre planul „alternativ” a fost publicat luni 20 februarie, aceeași zi în care a intrat în vigoare un nou accord de încetare a luptelor în estul Ucrainei, negociat la sfârșitul săptămânii trecute, în marginea Conferinței internaționale de Securitate de la München.

Ambasadorul Ucrainei la Londra a declarat la BBC că guvernul său nu va abandona nici odată un teritoriu care-i aparține, Crimeea, în schimbul păcii în est.

Pe de altă parte, tot luni, putătorul de cuvânt al Kremlinului declara că ar fi absurd ca Rusia să sprijine un așa-numit plan de pace care îî cere să „închirieze” un teritoriu care-i aparține deja, peninsula Crimeea.

Colegii din Partidul Radical s-au găbit să se distanțeze de Artemenko, iar luni, l-au dar afară din fracțiunea parlamentară. Deși puțin cunoscut la Kiev, fie între parlamentari sau în lumea presei, planul lui Artemenko se pare că a ajuns la fostul consilier prezidențial american pentru securitate națională, Mike Flynn. NYT susține că unul din avocații președintelui Donald Trump, Michael D. Cohen, și un fost partener de afaceri al președintelui, Felix Sater, născut în Uniunea Sovietică, ar fi mediat „drumul” propunerii până la Casa Albă.

NYT relatează că cei trei s-au întâlnit în ianuarie într-un hotel de lux din New York. Cohen și Sater sunt citați cu declarația că nu ar fi vorbit cu președintele Trump despre plan.

Contactat de Europa Liberă pe Facebook, Artemenko a confirmat faptul că le-a dat planul apropiaților lui Trump, dar a infirmat informația din NYT că planul său ar fi aprobat și de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG