Linkuri accesibilitate

Visible Cloaks


Un limbaj sonor a cărui origine poate fi descrisă drept translingvistică sau poliglotă

„Multiculturalismul și ideile care vin din imigrație și din culturile care se amestecă în același spațiu sînt ceva în pericol să fie pierdut, și trebuie să respingem asta. Orice unealtă ce poate fi folosită pentru a face acest lucru e importantă. Nu știu dacă muzica noastră e o unealtă folositoare în combaterea fascismului, dar cred că este ceva despre care e important să vorbești în această lume post-Brexit și post-Trump.”

Aceste cuvinte, citate de publicația online Factmag.com, îi aparțin lui Spencer Doran, care face împreună cu Ryan Carlile duo-ul Visible Cloaks, din Portland, statul american Oregon.

La o primă ascultare, muzica electronică făcută de Visible Cloaks e rece, abstractă, îndepărtată, futuristă și aproape distopică.

Dar dacă asculți mai atent, descoperi o infinitate de sunete calde ce construiesc o structură în tradiția acelei „a patra lumi” a trompetistului Jon Hassel, cel care a inventat conceptul unei posibile viitoare muzici în care elemente ale diferitelor culturi de pe glob s-au topit împreună într-un tot unitar.

Visible Cloaks folosesc și combină în elaborate tehnici și efecte de studio mostre sonore ale multor instrumente folclorice din lume, pentru a crea o „realitate simulată, virtuală, unde toate aceste lucruri coexistă împreună”, spune tot Spencer Doran.

Al doilea album al duo-ului Visible Cloaks, lansat în februarie 2017, se numește „Reassamblage”, titlu împrumutat de la eseul cinematografic cu același nume realizat la începutul anilor 1980 de regizoarea vietnameză Trin T Minha-ha.

Un film așa-zis documentar despre viața unor săteni din Senegalul postcolonial.

De fapt, nu „despre”, ci „lîngă”; regizoarea afirmă că nu dorește să vorbească „despre”, ci să vorbească „lîngă” - filmul nu are narațiune, iar spectatorul e lăsat să dea el singur sens imaginilor pe care le vede.

Visible Cloaks
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:48 0:00

În efortul de a „vorbi lîngă” și nu „despre”, se spune în prezentarea casei de discuri RVNG intl, care a lansat albumul „Reassamblage”, Visible Cloaks creează un limbaj sonor a cărui origine poate fi descrisă drept trans-lingvistică sau poliglotă, ce lucrează în continua influență reciprocă dintre Occident și Orient, și în universalitatea emoției umane.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG