Linkuri accesibilitate

Nikolai Semena: Am avut dreptul să-mi spun punctul de vedere


Ziaristul Mikola Semena
Ziaristul Mikola Semena

Un interviu cu un jurnalist colaborator la proiectul Radio Libertatea, intitulat „Crimeea. Realități”.

Administrația pro-rusă din Crimeea îi acuză pe Nikolai Semena, jurnalist al proiectului Radio Svoboda „Crimeea. Realități”, de apeluri publice la separatism în raport cu Rusia, după ce acesta a publicat un articol în care se pronunța împotriva anexării Crimeii de către Federaţia Rusă. Procesul intentat jurnalistului de către judecătoria din Simferopol a fost amânat pentru 28 februarie. Nikolai Semena riscă cinci ani de privațiune de libertate.

Președintele Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Thomas Kent, a declarat că acuzațiile la adresa lui Semena sunt parte a eforturilor concertate ale Moscovei și ale administrației pro-ruse a peninsulei care doresc limitarea accesului locuitorilor Crimeii la mass media independentă.

Îngrijorări în legătură cu soarta lui Semena au exprimat OSCE, care a condamnat „atacurile împotriva presei și gândirii libere în Crimeea”, și mai multe organizații de apărare a drepturilor omului. Acestea din urmă, membre ale Platformei Solidarității civice, au declarat că „Kremlinul a dezlănțuit represiuni politice împotriva celor care au avut curajul să critice acțiunile Rusiei în Crimeea anexată în 2014 cu încălcarea dreptului internațional”.

În prezent, Nikolai Semena are interdicție de a părăsi regiunea. Dosarul lui este secretizat, detaliile anchetei nu sunt cunoscute. Potrivit avocaților, acuzația se bazează doar pe analiza lingvistică a textului articolului „Blocada – primul pas necesar pentru eliberarea Crimeii”, publicat în toamna anului 2015.

În sentința de condamnare care i-a fost înmânată acum o lună, procurorii aduc ca argument în favoarea punerii sub acuzare a jurnalistului câteva citate din articolul semnat de el. „Blocada trebuie să fie completă, sistemică și trebuie să fie calculată în așa fel încât imediat după ea să vină eliberarea. Blocăm Crimeea, iar mai departe urmează imediat eliberarea… Blocada trebuie să fie primul pas, un vestitor al eliberării, trebuie să fie o operațiune armată bine organizată, însoțită de toate elementele necesare, inclusiv de o operațiune de neutralizare și scoatere din funcțiune a trecătorii rusești de la strâmtoarea Kerci, a telefoniei rusești, a tuturor comunicațiilor ocupanților”. „Kievul nu trebuie să permită ca Crimeea să rămână sub ocupația rusească mai mult decât sub cea hitleristă. A rămas mai puțin de un an! În caz contrar – rușine tuturor!”, acestea sunt citatele invocate de procurori.

Într-o declarație făcută corespondentului Radio Svoboda, Anton Naumliuk, Nikolai Semena a spus că avocații săi au depus deja de patru ori demersuri pentru încetarea procesului din lipsă a componenței infracțiunii, dar că toate au fost respinse de instanță fără prea multe explicații.

Nikolai Semena: „În cadrul procesului nu ne-a fost prezentată decizia instanței de refuz a încetării urmăririi. Acum, după ce în sfârșit am primit acces la aceste decizii, am constatat că acestea conțin multe inexactități și necorespunderi cu prevederile legale.

La argumentele avocaților acuzația răspunde cu contraargumente care nu au nicio legătură cu contextul, făcând referire la cu totul alte legi și alte prevederi care de fapt nici nu contraziceau argumentele avocaților.

Eu cred că și în cadru audierilor care vor avea loc avocații vor cere încetarea procesului având în vedere lipsa componenței infracțiunii, făcând referire la normele dreptului internațional, dar și la legislația internă a Federaţiei Ruse.

Avocații vor vorbi și despre faptul că statutul Crimeii nu este până la capăt definit nici măcar în cadrul Federaţiei Ruse, este un teritoriu foarte disputat, lucru despre care se discută practic peste tot în lume. Și având în vedere aceste lucruri, inclusiv eu am avut dreptul să particip la aceste discuții și să-mi spun punctul de vedere, în cadrul rubricii „Opinii” a site-ului „Crimeea. Realități”, așa cum au făcut și alte milioane de participanți la această discuție. Am avut dreptul să-mi aduc argumentele mele cu privire la variantele de soluționare a problemei, de diminuare a gradului de tensiune a acesteia și de reducere a tensiunilor inclusiv din relațiile ruso-ucrainene”.

Procesul împotriva lui Nikolai Semena durează deja de mai bine de un an, perioadă în care au avut loc percheziții nu doar la jurnalist acasă, ci și la colegii și avocații acestuia din peninsulă. Nikolai Semena a fost urmărit, i-au fost interceptate convorbirile, sparte calculatorul și poșta electronică.

XS
SM
MD
LG