Linkuri accesibilitate

Antonio Beja: „Unde există corupţie, nu există stabilitate şi sînt exact legate una de alta”


Antonio Beja, Consul Onorific al Republicii Moldova în Portugalia, vorbește în termeni elogioși despre numeroasa comunitate de moldoveni ce trăiește și lucrează în această țară, subliniind rolul important al celor aproape 20.000 de cetățeni care reprezintă şi o punte de legătură între cele două țări. Beja crede că relațiile comerciale și de investiții se pot îmbunătăți, dacă antreprenorii vor cunoaşte mai bine oportunităţile din R.Moldova și Portugalia.

Europa Liberă: De ce aţi vrut să ajungeţi să fiţi Consulul onorific al Republicii Moldova aici, la Lisabona?

Antonio Beja: „A fost o invitaţie destul de interesantă la vremea respectivă.”

Europa Liberă: Când?

Antonio Beja: „Cu patru ani în urmă. Şi, la momentul respectiv, mi-am pus chiar această întrebare: de ce Republica Moldova? Când am aflat multe despre Moldova, am văzut că este o ţară extraordinar de interesantă la nivel geopolitic. E o ţară care este între două mari influenţe politice – Europa şi Rusia – care nu este în NATO, nu este în Uniunea Europeană şi este o piesă foarte importantă pentru viitor. Şi eu am spus că e foarte interesant, este o invitaţie destul de interesantă. Eu am o relaţie comercială şi de business mai mult cu România, care tot este apropiată. Și mi s-a părut o provocare foarte frumoasă.”

Europa Liberă: Businessul pe care îl practicaţi în România în ce domenii este?

Antonio Beja: „Este în domeniul farma, avem un lanţ de farmacii şi în domeniul de internet, avem câteva studii de jocuri online şi avem domeniul imobiliar. Sunt trei domenii mai mari.”

Europa Liberă: Vă gândiţi dacă puteţi să treceţi Prutul din România în Republica Moldova?

Antonio Beja: „Normal. Am fost şi cu câteva comisii de afaceri, înainte de sosirea mea în grup, şi ne-am uitat mult la Moldova. Problema e că, nefiind clară situaţia politică, ne-am tot oprit puţin, dar nu am spus nu. Aşteptăm să se clarifice puţin lucrurile acolo.”

Europa Liberă: E atractivă Republica Moldova, aflându-se între aceste două confluenţe pe care le-aţi numit, Occidentul şi Estul?

Antonio Beja: „Desigur că este. Exact prin această prismă, dar trebuie să înţelegem pe ce cale vom merge. Până nu ştim fix pe unde mergem, e mai greu. Dar are şi oportunităţi foarte mari în agricultură. Pentru noi este o ţară cu aceste resurse, dar, din păcate, noi nu suntem în acest domeniu, însă cred că există mult ce trebuie dezvoltat în acest domeniu.”

Europa Liberă: În ce condiţii businessul străin poate să ajungă în Republica Moldova? Ce condiţii se cer, în primul rând, ca mediul de afaceri să fie prietenos?

Antonio Beja: „Oriunde e o problemă de stabilitate, în primul rând. Trebuie să ştim cu ce ne „jucăm”, după ne adaptăm. Pentru mine este o chestie de stabilitate. Nu se pot schimba regulile jocului în timpul jocului. Şi aceasta pentru noi este primordial. Dacă rezolvăm aceasta, imediat vor veni investitori.”

Europa Liberă: Despre Republica Moldova în exterior se cunoaşte că e şi o ţară săracă, şi că este măcinată de corupţie. Investiţiile nu prea vin acolo unde există grad înalt de corupţie.

Antonio Beja: „Da, dar unde există corupţie, nu există stabilitate şi sînt exact legate una de alta.”

Europa Liberă: Aveţi nevoie de siguranţă şi că buchea legii este respectată de către toţi?

Antonio Beja: „Exact. Fiind străini, noi nu intrăm în jocurile locale de corupţie, noi jucăm printr-o anumită prismă internaţională, în care se respectă totul. Atunci nu poţi să fii competitiv cu cei care fac corupţie, că acesta e alt joc, se câştigă mai mult. Dar noi nu vom face, atunci un străin pe fereastră nu intră, decât să încerce să intre într-un mediu unde nu e competitiv.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi ajuns în Republica Moldova?

Antonio Beja: „Încă nu. Am fost programat să mă duc de două-trei ori să mă întâlnesc cu miniştri. Dar se schimbau mereu miniştrii şi tot trebuia să aştept să vină noul guvern. Sunt programat să merg anul acesta.”

Europa Liberă: Şi ajungeţi până la finele anului?

Antonio Beja: „Acesta e programul meu. Dacă nu se schimbă miniştrii, sper să ajung.”

Europa Liberă: Cel puţin, preşedinţii se vor schimba, pentru că în Moldova urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale. Deocamdată guvernul este stabil, aşa că aţi putea să vă croiţi cărăruşă să ajungeţi şi în Republica Moldova. Dar, de fapt, Moldova aici, în Portugalia, este cunoscută şi prin cetăţenii săi care şi-au găsit bucata de pâine venind în Portugalia. Despre diaspora moldovenească ce părere aveţi?

Antonio Beja: „Diaspora moldovenească a câştigat un loc foarte special în inima portughezilor. Sunt oameni foarte corecţi, muncitori şi oneşti. Şi a fost o surpriză mare pentru portughezi, care aveau o imagine greşită sau nu îi cunoşteau pe moldoveni. Şi diaspora, care a venit, a fost cea mai bună reclamă pentru ţară, că moldovenii chiar au arătat că sunt foarte buni, e o ţară bună, e o ţară cu oameni buni, chiar e cuvântul cel mai potrivit. Şi cred că aceasta a schimbat părerea.”

Europa Liberă: Republica Moldova are mai multe asemănări cu Portugalia sau mai multe diferenţe?

Antonio Beja: „Asemănări şi cu mâncarea, şi cu cultura, şi cu tradiţiile. Este ciudat, suntem în părţi total diferite din Europa, dar avem multe lucruri asemănătoare. Suntem latini, totuşi.”

Europa Liberă: Portugalia a fost favorizată că a devenit membră a Uniunii Europene, membră NATO. Cât de important este să facă parte şi Republica Moldova din acest club paneuropean?

Antonio Beja: „La vremea respectivă, a fost foarte important. Acum, cu toate problemele politice din Europa, nu ştiu ce ar însemna să intri într-o Europă modernă, dar avantajul este că se deschid uşi pentru investiţiile mari în infrastructură, în educaţie, în sănătate, în agricultură, lucruri care sunt foarte importante pentru dezvoltarea unei ţări. Noi am beneficiat foarte mult. Portugalia, dacă nu ar fi fost această integrare în Europa, nu cred că ar fi ajuns unde este astăzi. Și am putea să stăm mai bine, dar, totuşi, am beneficiat foarte mult. Şi pentru Moldova, revin la această chestie, stabilitatea, ar introduce o stabilitate foarte mare în prisma politică şi în prisma economică, atunci aceasta ar ajuta şi pentru investiţiile străine.”

Europa Liberă: Unde aţi învăţat limba română?

Antonio Beja: „În România.”

Europa Liberă: A fost greu, uşor?

Antonio Beja: „A fost destul de uşor. Am învăţat-o în patru luni, cu lecţii online pe Skype. E o limbă care se aseamănă foarte mult cu portugheza şi cu franceza şi eu vorbeam ambele limbi. Aşa că a fost destul de uşor.”

Europa Liberă: Aveţi un mesaj pentru cetăţenii Republicii Moldova? Ce aţi vrea să le transmiteţi?

Antonio Beja: „Vă aşteptăm cu drag. În sensul că sper că vom fi toţi într-o singură comunitate europeană. Și că vom avea oportunitatea de a lucra împreună, şi să ne dezvoltăm împreună, că avem mult de învăţat, dar şi de împărțit. Cred că ar fi interesant să facem lucruri împreună.”

Europa Liberă: Dar ce ar putea Republica Moldova să promoveze pe piaţa portugheză?

Antonio Beja: „Agricultura. Este partea cea mai naturală pe care o văd eu. În Republica Moldova e o producţie mult mai bogată decât la noi ca pământ, ca tradiţii, ca tehnică. Şi, cred, este faptul că nu s-a dezvoltat mult în ultimii ani, are acum oportunitatea să se dezvolte într-un singur moment şi să facă o mare creştere şi să ajungă în Portugalia cu mai multe produse şi mai multe exporturi.”

Europa Liberă: Care să fie aceste exporturi? Dacă vorbim să fie penetrată piaţa pentru vinurile moldoveneşti, vinuri sunt suficiente aici.

Antonio Beja: „Pentru vinuri nu cred. Noi suntem o ţară producătoare, aşa că într-o ţară în care se produce e mai greu de a intra. Portugalia are aceeaşi problemă, vrem să exportăm vin şi nu putem exporta în Franţa, nu are sens, atunci nici nu are sens să exportăm în Moldova. Trebuie să exportăm în China sau în alte ţări unde nu se produce vin. Eu văd mai mult unde avem un deficit, chiar pentru fructe, legume, alte produse agricole de bază, pe care noi nu le producem suficient şi nu avem expertiză suficientă. Cred că acolo putem să găsim un mare potenţial.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că agricultura trebuie să fie competitivă?

Antonio Beja: „Foarte competitivă. Dar are potenţial de a fi, dat fiind faptul că încă nu s-a investit într-o infrastructură mare în agricultură, este încă o agricultură destul de puţin dezvoltată. O mică investiţie, dar modernă, deja cu producţiile moderne va aduce o producţie mult mai mare.”

XS
SM
MD
LG