Linkuri accesibilitate

Meï Teï Shô


La musique doit vous rendre fou, sinon elle n'est rien.

„Muzica trebuie să te facă nebun, altfel ea nu este nimic.”

Am dat peste acest citat din Cioran într-una din foarte puținele descrieri de pe internet ale grupului Meï Teï Shô, o trupă din așa-numitul French Dub System, un curent muzical undeground foarte activ prin anii 2000 în Franța, în special în orașul Lyon.

Meï Teï Shô
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:49 0:00

Dar nebunia pe care ar trebui s-o inducă muzica în accepțiunea lui Cioran este, în cazul Meï Teï Shô, cam altceva - o stare de transă datorată consumului exagerat de orez.

Mai precis, ceea ce în limba japoneză se numește meiteishō, este un sindrom rar de care suferă oamenii în al căror organism se găsește o cantitate considerabilă de drojdie, care, folosind amidonul din anumite alimente, în cazul de față orezul, produce mici cantități de alcool suficente pentru a provoca o stare de beție acelor persoane care nu pot să metabolizeze alccolul.

Membrii trupei din Lyon spun că exact asta vor să facă cu muzica pe care o cântă, care e repetitivă și progresivă, de unde numele grupului și referința la Cioran.

Ar mai trebui spus că avem de-a face cu dub, afro-beat și jazz, o muzică în aceeași măsură pentru ascultat și pentru dans, care e rezultatul amestecului de culturi specific anumitor orașe franceze.

Noi ascultăm acum piesa „Lambi Golo”, de pe albumul „Lô Bâ”, din 2004, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol a vea fi urmată de „Love Child”.

Să căutați așadar Dicționarul de sunete la Europaliberă.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG