Linkuri accesibilitate

Messer Chups


O muzică interesantă, dar care la concert te poate da afară din sală dacă după un sfert de oră nu reușești să scapi de senzația că au cântat aceeași melodie de cinci ori la rând.

Messer Chups sînt o bizarerie în peisajul sonor al zilelor noastre: trei ruși de la Sankt Petersburg care cântă ceva ce sună între altele și ca acel subgen al muzicii rock asociat culturii surf a anilor 1960 din statul american California, așa-numitul surf rock.

Messer Chups
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00

Adăugați rockabilly, horror punk, jazz în formulă big-band, vagi elemente electronice, sintetizatoare analoge și o preferință insațiabilă pentru colaje sonore din filmele occidentale science-fiction și de groază de serie B (în special cele americane și italiene) din anii 1960-1970 - dar și din filmele sovietice ale acelorași ani - și veți avea tabloul aproape perfect al unui grup care din 2002 încoace a lansat 12 albume, și concertează non-stop în toată lumea.

Numele Messer Chups e o combinație, nu tocmai „gustoasă” aș zice, între cuvîntul german messer (cuțit) și chups (de la chupa chups, numele popularei acadele inventată în 1958 de spaniolul Eric Bernat).

Cei trei ruși care alcătuiesc Messer Chups sînt Oleg Guitaracula - Ghitarkin la ghitară, Zombierella (pe numele ei adevărat Svetlana Nagaeva) la bas, și Dr. Boris la tobe.

Trupa Messer Chups a fost înființată în 1998, după destrămarea duo-ului Messer für Frau Müller, din care făceau parte Guitaracula - pe vremea aceea trăia la Hamburg - și Oleg Kostrov, de la Moscova.

O muzică interesantă, dar care la concert te poate da afară din sală dacă după un sfert de oră nu reușești să scapi de senzația că au cântat aceeași melodie de cinci ori la rând.

Noi ascultăm acum piesa „Dark Story”, de pe albumul „Vamp Babes” din 2002, cu precizarea că varianta de pe internet a acestui articol conține și un scurt dialog despre muzică și politică în Rusia lui Vladimir Putin, purtat de autorul acestor rînduri cu Guitaracula și Zombierella înaintea concertului lor de la Palac Akropolis din Praga, în 2011.

Interviu în limba engleză cu Oleg Guitaracula și Zombierella, Praga, 2011
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Căutați așadar Dicționarul de sunete la Europalibera.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG