Linkuri accesibilitate

Guess What


Omul de la clape folosește acea claviatură de mici dimensiuni cunoscută sub numele de basset.

Luke Warmcop, tobe, percuție, și Graham Mushnik, orgă, acordeon, xilofon și țiteră, cântă împreună din 2005 sub numele de Guess What.

Guess What
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00

Trupa a fost înființată în Franța, dar cei doi locuiesc acum la Londra, unde fac parte din L’Orchestre du Mont-Plaisant, despre care am mai vorbit la Dicționarul de sunete.

Unul din cronicarii muzicali de pe internet, Kieron Tyler, ne spune că primul lor album long play, intitulat „Iuri Gagarin. 12 ode moderne pentru cel mai mare astronaut din istorie”, lansat în 2009, pare a fi coloana sonoră a unui documentar artistic imaginar.

Nu este însă vorba în sine despre povestea primului om care a călătorit în spațiul cosmic, ci mai degrabă de stări și situații inspirate de nemaipomenita aventură a lui Gagarin, exprimate într-o muzică cu un vag sunet vintage, pentru că pare că e de prin anii 1960-1970.

Guess What nu sînt la primul proiect de acest fel, în 2005 au înregistrat „Guess What Plato Told Me” (Ghici ce mi-a spus Platon), un amestec de loop-uri de tobe și teme de jazz și bossanova, iar în 2006 au compus muzica pentru „Danger Island”, un film science fiction de serie B. Aceste două proiecte nu au fost însă scoase pe piață.

Înainte de a fi lansat la casa de discuri Catapulte Records, fondată de Warmcop și Mushnik împreună cu unul din membrii trupei L’Orchestre du Mont-Plaisant, setul instrumental dedicat lui Iuri Gagarin a fost interpretat de Guess What într-o lungă serie de concerte în Franța, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Croația.

Ar mai trebui să adaug că pentru a suplini lipsa basului, omul de la clape folosește acea claviatură de mici dimensiuni cunoscută sub numele de basset, și că pe scenă Guess What au o costumație bizară, alcătuită uneori din turbane, măști și togă, cum veți vedea în înrergistrarea video care acompaniază acest articol în varianta sa de pe internet.

Noi ascultăm acum piesa „Vostok Tango”.

Căutați așadar Dicționarul de sunete la Europalibera.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG