Linkuri accesibilitate

Gunther Krichbaum: „Alegerile din Moldova sunt foarte importante, pentru că vor decide dacă țara merge spre Uniunea Europeană sau nu”


Interviu cu preşedintele Comisiei de afaceri europene din Bundestag.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Gunther Krichbaum face parte din grupului parlamentar CDU/CSU în Germania, este membru al Bundestagului din 2002 și cunoaște foarte bine probleme Republicii Moldova.

Europa Liberă: Cum se vede din afară scrutinul prezidențial din Republica Moldova? Cât interes ar prezenta pentru Occident aceste alegeri din 30 octombrie?

Gunther Krichbaum: „Aceste alegeri prezidențiale sunt foarte importante, nu doar pentru Moldova, ci pentru întreaga regiune, dar și pentru UE. Electorii trebuie să aleagă dacă Moldova urmează în continuare calea integrării europene. Republica Moldova este parte a Parteneriatului Estic în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, prin urmare, țara beneficiază de asistență din partea UE, dar cetățenii sunt cei care vor decide, până la urmă, viitorul statului lor. Pe de o parte, la scrutinul electoral vor fi candidați precum Maia Sandu, Iurie Leancă care au viziuni europene, iar pe de altă parte, sunt candidați precum Igor Dodon, al cărui partid are o altă direcție, cea estica.

Repet, alegerile din Moldova sunt foarte importante, pentru că vor decide dacă țara merge spre Uniunea Europeană sau nu. Însă un stat, care își dorește să devină membru al UE, trebuie să îndeplinească anumite condiții, sunt necesare reforme, iar candidați precum Maia Sandu și Iurie Leancă par să meargă în această direcție. Sper ca alegătorii să facă o decizie înțeleaptă.”

Europa Liberă: Moldova se ambiționează să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană în anul 2019 și aceasta în timp ce Bruxelles-ul îi tot amintește guvernării de la Chișinău că țara rămâne restanțieră la promovarea mai multor reforme, dar mai ales la combaterea corupției. Ce șanse mai sunt ca Moldova să ajungă în marea familie europeană?

Gunther Krichbaum: „Nu este corect să numim o dată la care se va depune cererea de aderare la UE sau când Moldova va fi acceptată. Cel mai important lucru la moment este reforma în justiție, reforma în sectorul achizițiilor publice, țara trebuie să lupte împotriva corupției, cât și împotriva crimei organizate. Aceștia sunt primii pași care trebuie întreprinși, iar Germania sprijină și va sprijini Moldova nu doar în cadrul negocierilor din formatul 5+2. Cancelarul german Angela Merkel a fost mereu implicată și în dialog cu Moldova, pentru că noi considerăm că Moldova are nevoie de stabilitate, mai ales în contextual conflictului înghețat, unde Rusia se mai află pe teritoriul moldovenesc, mă refer la Transnistria. Acest lucru nu poate fi justificat de legea internațională. Prin urmare, Moldova are sprijinul Germaniei nu numai în chestiuni politice, dar și în cele economice. În trecut, Germania a făcut multe pentru a ajuta Moldova să meargă pe un drum mai bun, pe o cale europeană.”

Europa Liberă: Apropo, demnitarii occidentali sunt rezervați, atunci când vine vorba despre un nou val de extindere a Uniunii Europene. Acest lucru descurajează statele care aspiră să ajungă în UE. De ce această descurajare?

Gunther Krichbaum: „UE nu este împotriva unor noi membri, dar mai avem și agenda de la Thessaloniki care presupune că Țările Balcanilor de Vest au o perspectivă clară de a deveni într-o zi membre UE. Este valabil și pentru Moldova. Dar avem nevoie, întâi de toate, de implementarea reformelor, avem nevoie ca democrația să funcționeze, legea să fie respectată pretutindeni, presa să fie una liberă – acestea sunt valori comune ale Uniunii Europene. Reformele nu costă un euro sau un leu și, numai cu voința guvernării, acestea pot fi implementate, astfel încât cetățenii să poată beneficia în urma schimbărilor. Reformele nu trebuie Uniunii Europene, dar Moldovei, în primul rând.”

XS
SM
MD
LG