Linkuri accesibilitate

„Ca națiune, am ajuns pe drumul spre democrație, libertate, integrare europeană și euro-atlantică”


La parada militară de la Kiev
La parada militară de la Kiev

Ucraina sărbătorește 25 de ani de independență.

Ucraina a marcat astăzi un sfert de secol de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică cu o mare paradă la care au participat în centrul Kievului soldați și armament greu, într-o demonstrație de forță menită să ridice moralul trupelor și să recâștige încrederea cetățenilor pe fondul tensiunilor ridicate cu Rusia.

Președintele Petro Poroșenko pronunțînd astăzi discursul cu ocazia aniversării independenței
Președintele Petro Poroșenko pronunțînd astăzi discursul cu ocazia aniversării independenței

Luând cuvântul la paradă, președintele Petro Poroșenko s-a referit la greutățile întâmpinate de Ucraina pe drumul spre independență, spunând că independența a fost cucerită „pe plan intelectual”, cu „sânge și sudoare”.

Poroșenko a vorbit pe larg și despre actualele greutăți ale țării sale, inclusiv confruntarea cu separatiștii pro-ruși și tensiunile mari din relația cu Moscova, dar și despre opțiunea pro-occidentală a Ucrainei, venită în opinia lui după două decenii în care guvernările de la Kiev au pendulat periculos între Est și Vest.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct


„În sfârșit, ca națiune, am ajuns pe drumul spre democrație, libertate, integrare europeană și euro-atlantică”, a spus Poroșenko, adăugând că această opțiune este „ireversibilă”.

Flancați de tancuri de luptă, purtătoare de rachete și alte echipamente, sute de militari în uniformă au mărșăluit prin Piața Independenței de la Kiev, în ceea mai mare procesiune de acest fel organizată în Ucraina după cucerirea independenței în 1991.

Astăzi la Kiev
Astăzi la Kiev

Mii de persoane îmbrăcate în tradiționala ie au fluturat steaguri ucrainene, scandând „Glorie Ucrainei!” și „Moarte dușmanilor” – lozinci popularizate în vremea protestelor de pe Maidan, soldate cu alungarea fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici. Generalii au salutat mulțimea din transportoarele blindate, pe fondul imnul de stat al Ucrainei.

Parlamentul Ucrainei a adoptat Declarația de Independență la 24 august 1991, trei zile după eșecul puciului de la Moscova. Ucrainenii au aprobat apoi independența cu mare majoritate de voturi în referendumul de la 1 decembrie, iar Uniunea Sovietică și-a încetat oficial existența ceva mai târziu, în aceeași lună.

Cu ocazia Zilei Independenței, Ucraina a fost felicitată de secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, care s-a declarat „profund impresionat” de „realizările” Ucrainei după „Revoluția demnității”, cum numesc unii protestele din 2014.

Ziua Independenței a căpătat în Ucraina o semnificație și mai solemnă de când Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie 2014, alimentând apoi tendințele separatiste din regiunile Luhansk și Donețk. În cuvântarea sa de astăzi, președintele Poroșenko a spus că printre cei aproape 10.000 de oameni uciși în conflictul din estul țării se numără peste 2500 de militari ucraineni, dar cu toate acestea „inamicul nu a reușit să îngenuncheze Ucraina”.

Pe lângă valoarea ei simbolică și morală, parada de astăzi a fost și un prilej pentru conducerea ucraineană de a se mândri cu tehnica militară achiziționată după izbucnirea conflictului din est.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG