Linkuri accesibilitate

Bulgaria și propaganda Moscovei


RT: se va apropia din nou Bulgaria de Rusia în domeniul militar? Fapte reale prezentate într-un mod distorsionat.

„Russia Today (RT) - canalul de propaganda al Kremlinului cu o nouă manipulare la adresa Bulgariei”, informează agenția sofiotă „Mediapool”. De data aceasta în centrul atenției este colaborarea în domeniul militar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

Televiziunea de stat RT, considerată a fi principalul canal al propagandei Moscovei în străinătate, a pus în carul unui vast reportaj întrebarea se va apropia din nou Bulgaria de Rusia în domeniul militar. Fapte reale sunt prezentate într-un mod distorsionat, însoțite de o sumedenie de teze și prognoze absurde și de amenințări indirecte.

După cum afirmă agenția sofiotă, reportajul reprezintă un amestec clar în treburile interne ale Bulgariei în scopul de a fi influențată într-o direcție anti-europeană și anti-NATO campania pentru alegerile anticipate ce vor avea loc pe data de 26 martie.

RT își îndreaptă mesajul spre nostalgicii comunismului care cred că în anii '80 armata bulgară a fost o forță regională, iar Bulgaria a avut aliați de nădejde. Între rânduri se subînțelege că Occidentul nu gândește binele țării iar Rusia o poate sancționa, dar nu-o va face în numele tradiționalei prietenii.

Canalul rus informează că la 13 ani după aderarea la Alianța nord-atlantică în armata bulgară predomină armamentul sovietic. RT speculează cu faptul că Bulgaria a fost nevoită să semneze cu concernul MIG, prin intermediari, un contract pentru întreținerea avioanelor sale MiG-29. Aceasta după ce tentativa ca reparațiile respective să fie preluate de Polonia a eșuat. Moscova a profitat de dependența totală a aviației militare bulgare de uzinele sale și a oferit condiții avantajoase pentru a elimina concurența Varșoviei exercitând totodată presiuni asupră companiei poloneze respective.

Canalul rus a prezentat noul președinte al Bulgariei, Rumen Radev, general din NATO, absolvent al două academii militare americane, drept un politician responsabil care militează pentru colaborarea cu Rusia. Se mai afirmă că în cadrul campaniei sale electorale Radev a lansat ideia ridicării sancțiunilor europene împotrivă Rusiei. Contractul cu MIG este privit drept un prim succes al noului președinte în domeniul militar. Adevărul însă este cu totul altul: nu Radev, ci guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a fost nevoit să accepte acest contract. Radev a fost cel care a lansat varianta poloneză.

Politigraf

XS
SM
MD
LG