Linkuri accesibilitate

Valonia renunță la obiecțiile privind acordul comercial UE - Canada


MInistrul-președinte al Regiunii Valonia Paul Magnette în timpul unei reuniuni de discuții asupra tratatului CETA în parlamwntul valond, Namur, 21 octobmbrie 2016.
MInistrul-președinte al Regiunii Valonia Paul Magnette în timpul unei reuniuni de discuții asupra tratatului CETA în parlamwntul valond, Namur, 21 octobmbrie 2016.

Negociatorii francofoni, valoni și cei din Bruxelles, au ajuns la un acord joi 27 octombrie, dimineață.

Summitul EU - Canada care trebuia să se țină astăzi la Bruxelles in vederea semnării tratatului comercial transatlantic CETA și care fusese amânat pentru o dată nedefinită va putea în cele din urmă să aibă loc în următoarele zile.

Negociatorii francofoni, valoni și cei din Bruxelles, s-au târguit zilnic, până in miezul nopții, pentru a găsi un consens in privința concesiilor deja făcute de Canada, ajungând la un acord in această dimineață, joi 27 octombrie.

Belgia fiind un stat federal, guvernul central nu putea trece peste obiecțile uneia din entitățile administrative. Una din propuneri fusese ca ca tratatul comercial să fie validat provizoriu, chiar in absența unei ratificări din partea parlamentului valon.

Belgia neputând semna, întrreaga Uniunea Europeană trebuia să renunțe la acord, intrucât e nevoie de unanimitatea țărilor membre.

Premierul belgian Charles Michel a anunțat însă că partea valonă s-a declarat satisfăcută de garanții și își retrage obiecțiile. Lucrul a fost confirmat de premierul Valoniei Paul Magnette

Principalele obiecții valone erau în legătură cu hormonii din carne și cu tribunalele civile de arbitraj propuse in acord si prin care marile firme pot da in judecată statele dacă impun o legislație prea strictă, dar și în legătură cu folosirea organismelor modificate genetic (OMG).

Negocierile și modificarea textului au avut loc foarte lent și pentru că textul acordului are nu mai puțin de 1.600 de pagini.

De asemenea, negociatorii valoni doreau mai multe garanții că agricultorii americani nu vor putea să se folosească de Canada, de firme canadiene sub formă de cutii poștale pentru a pătrunde pe piețele UE.

Tratatul prevede ca doar 60.000 tone carne de vită din Canada să poată beneficia anual de tarife preferențiale, dar partea belgiană dorea garanții mai solide că nici un fel de hormoni de creștere nu vor ajunge in farfuria consumatorilor europeni.

În sfârșit, se mai dorește excluderea din tratat si protejarea sectoarelor culturale. Același lucru se va căuta și in cazul tratatului TTIP cu SUA.

Pentru europeni, cultura nu este o marfă care să poată fi supusă concurenței.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG