Linkuri accesibilitate

„Rezultatul alegerilor este o chestiune secundară”, fundamentală ar fi „capturarea statului de către dl Plahotniuc care controlează sistemul politic și economic” (Vlad Socor/ziare.com)


„Electorala de milioane - Cât plătesc candidații pentru publicitatea TV?” (anticorupție.md).

„Electorala de milioane - Cât plătesc candidații pentru publicitatea TV?” este titlul unui articol de pe site-ul anticoruptie.md. Cei mai mulți bani va costa publicitatea TV a candidaților, la posturile Jurnal TV, cele care fac parte din holdingul „General Media Group”, al lui Vlad Plahotniuc, și cele din grupul CTC, despre care presa a scris anterior că ar fi fost preluate de același om de afaceri de la vechii proprietari, o companie americană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Potrivit declarațiilor depuse la Comisia Electorală Centrală, un minut de publicitate la postul de televiziune Jurnal TV costa 3.500 de euro, echivalentul a circa 77.000 de lei. Publicitatea electorală de la Prime TV costă 3.000 de euro, iar la posturile Canal 3 și Publika TV – câte 2.000 de euro. Pentru a plasa publicitate la postul Canal 2, concurenții electorali vor scoate din buzunare câte 1.500 de euro pentru minut, iar publicitatea la posturile de televiziune CTC Moldova și CTC Mega costă câte 1.000 de euro per minut. Postul de televiziune PRO TV Chișinău a stabilit prețuri mult mai mici pentru publicitatea electorală, de 600 de euro pentru minut. Publicitatea electorală de la TV 7 costă de la 9.100 de lei, până la 11.600 de lei. Publicitatea electorală de la postul public de televiziune costă 500 de euro pentru minut. Anterior, mai mulți candidați electorali s-au plâns de prețul mare stabilit de posturile de televiziune pentru publicitatea electorală, precizând că, astfel, le este îngrădit accesul la anumite posturi de televiziune cu acoperire națională.

Cel mai proaspăt editorial de pe tribuna.md semnat de Dumitru Spătaru caută să dezlege o enigmă, cea a alegătorilor Maiei Sandu. Autorului i se pare ciudat că pe de o parte acest partid are o pondere serioasă pe arena politică (lucru atestat şi de sondajele de opinie), iar pe de altă parte această formaţiune nu prea reuşeşte să adune oameni la acţiunile sale publice. Prima explicaţie care-i vine în minte lui Dumitru Spătaru este că Maia Sandu e susţinută de aşa-numiţii alegători „pasivi”. De obicei, aceştia sînt intelectualii, care nu iubesc locurile publice zgomotoase, nu iubesc să-şi afişeze opţiunea politică şi electorală în public, nu iubesc să se expună nici măcar în cadrul unor acţiuni importante pentru liderul sau partidul pe care-l susţin şi chiar pentru ţară.

A doua posibilă explicaţie este că o parte din alegătorii Maiei Sandu sînt angajaţi ai structurilor de stat sau ai altor structuri, dar care, într-un fel sau altul, sînt dependente de putere. De aceea, ar evita să apară în public. A treia posibilă explicaţie este că Maia Sandu e susţinută (cel puţin în sondaje) de un important segment de electorat, dar care o percepe ca pe ceva temporar. Acest segment de electorat este acum cu Maia Sandu pentru că nu are alternativă, iar în momentul în care aceasta va apărea, alegătorii în cauză vor părăsi corabia PAS. Poate de aceea ei nici nu vor să se expună acum în public, înţelegînd că aflarea lor în tabăra Maiei Sandu e ceva temporar.

Realităţile moldoveneşti din ajunul campaniei sunt analizate pe larg de analistul american Vladimir Socor într-un interviu pentru ziare.com. „Rezultatul alegerilor este o chestiune secundara”, crede Socor, care spune că fundamentală ar fi „capturarea statului de catre dl Plahotniuc care controleaza sistemul politic si economic fara sa aiba nicio responsabilitate constitutionala sau legala”. In alegerile actuale, dl Plahotniuc poate juca o gama foarte largă de cărţi”, mai spune analistul. Acesta ar avea, după părerea lui, câţiva candidaţi proprii minori care extrag voturi de la candidaţii majori: în partea etichetata ca fiind pro-europeana, ar fi dl Ghimpu si dl Leancă, care sustrag voturile de la candidatii opozitiei reale, Andrei Năstase si Maia Sandu, iar partidul populatiei rusofone condus de Ilan Shor, un satelit al dlui Plahotniuc, ar avea menirea sa extraga voturi de la socialistul Igor Dodon si de la Dumitru Ciubasenco, candidatul partidului lui Renato Usatii. Si apelul dlui Voronin, liderul comunistilor, de a boicota alegerile ar avea rolul de a sustrage voturi de la Igor Dodon, mai c rede Vlad Socor, citat de ziare.com.

XS
SM
MD
LG