Linkuri accesibilitate

Plahotniuc și Dodon sunt vechi parteneri de privatizări care, în complicitate cu Vladimir Voronin, au distrus prin umilință PCRM (Ion Sturza/IPN)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei matinale

Rândurile aspiranților la postul de președinte al Republicii Moldova încep să se rărească, constată Nicolae Negru în „Ziarul Naţional”. „Filtrul” de 15.000 de semnături nu e ușor de trecut pentru unele partide mai mici, darămite pentru candidații independenți cvasinecunoscuți, continuă el într-un comentariu care îşi propune să clarifice care sunt de fapt ofertele candidaţilor şi cât de mare probabilitatea boicotării alegerilor. În ordine cronologică, ofertele prioritare sunt, la părerea analistului, menținerea statu-quo-ului sau stabilitatea cursului actual de integrare europeană (Lupu, Leancă), reunirea cu România, ignorând actuala stare de lucruri (Ghimpu), lupta cu oligarhia de pe poziții proeuropene (Năstase, Sandu), lupta cu oligarhia de pe poziții proestice (Ciubașenko), integrarea eurasiatică (Dodon) și boicotul propus de Voronin. Nu e greu de ghicit, continua Negru, că prioritatea agendei sociale a candidatei „din popor”, Inna Popenco, din partea mișcării „Ravnopravie” a lui Ilan Șor, este în armonie cu prioritățile candidatului PD, Marian Lupu, care pledează împotriva „cutremurelor politice”. Și Iurie Leancă, liderul PPEM, aflat în „parteneriat” cu actuala guvernare, este văzut ca un adept al „continuității” și schimbărilor evolutive, în conformitate cu Acordul de Asociere dintre republica Moldova și UE, în strictă și deplină conclucrare cu Bruxelles-ul. Problema alegătorului sceptic față de „revoluții” e că și Lupu, și Leancă sunt considerați dependenți de oligarhul Vlad Plahotniuc și, prin urmare, nu pot fi „forțe motrice” credibile ale schimbării. Pentru o bună parte a electoratului sunt un impediment și „răzgândirirle” moldoveniste ale lui Lupu, după cum sunt și un avantaj în ochii altei părți. În condițiile descrise mai sus, conchide Nicolae Negru, oferta de boicot din partea PCRM nu mai pare chiar atât de lipsită de sens. Să vedem dacă vreun candidat independent mai poate schimba această percepție.

„Gândindu-mă la cutremur, spune Marian Lupu pe Facebook, vreau să spun că la fel e și destabilizarea în societate, în țară. Orice om normal vrea progres, construiește pentru familia sa, muncește să ajungă mai bine, merge înainte. Un cataclism politic, peste noapte, ne poate arunca în trecut cu ani și decenii…”.

Vasile Gârneţ se declară şocat în „Ziarul national” de această dezvăluire a lui Marian Lupu de pe reţele. „Şochează cel mai tare ușurința, iresponsabilitatea cu care recurge la o metaforă – cea a cutremurului de pământ (or, puțin a lipsit, spun specialiștii, până să se ajungă la pagube și suferințe umane) –, adică nu se teme deloc de răzbunarea cuvintelor. S-ar fi cuvenit un pic de respect față de ceea ce ne depășește, un pic de reținere… metafizică. Ți-ai găsit! Președintele PD rostește indecent cuvântul „cutremur” pentru a lansa un mesaj electoral: votați-mă pe mine, exponentul PD, garantul stabilității tectonice a Moldovei!”

Igor Volniţchi înşiruieşte pe Tribuna.md câteva lucruri care l-ar putea surprinde la prezidenţialele din acest an. În primul rând, dacă la alegerile prezidenţiale ar participa mai mult decît 1,6-1,7 milioane de alegători – cifra de alegători care participă de obicei la scrutinele din Moldova. „M-ar mira, continua Volniţchi, dacă nici unul din candidaţii de dreapta cu pondere (Maia Sandu sau Andrei Năstase) nu ar ajunge în turul doi. Şi dacă nici unul din candidaţii de stînga cu pondere (Igor Dodon sau Dumitru Ciubaşenco) nu ar ajunge în turul doi. M-ar mira dacă în turul doi ar ajunge Iurie Leancă; dacă Mihai Ghimpu ar acumula mai puţin de 5% din voturile alegătorilor şi m-ar mira dacă toţi candidaţii vor recunoaşte rezultatele alegerilor şi nimeni nu le va contesta”. Moldova e ţara minunilor (politice), îşi încheie Volniţchi ediorialul, îndemnându-şi cititorii să-şi facă propria listă a lucrurilor ce ar putea să vă mire în prezidenţiale.

Agenţia IPN trece în revistă criticile fostului premier Ion Sturza la adresa guvernului care şi-a asumat, luni, răspunderea în faţa Parlamentului pe un şir de proiecte asumate în faţa FMI, printre ele „trecerea la datorie de stat a «miliardului» furat”. “Este o lașitate! Nu este legal și constituțional! O așa decizie poate să ia doar Parlamentul. Domnului Filip repetă greșeala lui Leancă și va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani. Să iasă «aliansul» - Candu, Ghimpu & Co și să recunoască: am furat și voi, proștilor, veți plăti. Aș respecta decizia lor”, a scris fostul premier Ion Sturza pe pagina sa de Facebook. Sturza crede că FMI este invocat în acest caz doar pentru a servi drept scuză. „A fost o decizie a guvernării moldovenilor de a pune consecințele furtului pe oameni și a ascunde impactul dezastruos al hoției instituționalizate!”, a mai scris ex-premierul, cre consideră că în aceste condiții Parlamentul trebuie să plece benevol.

În „Ziarul de Gardă” apar încă câteva critici, una formulate anterior de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. Galina Bostan, preşedinta acestuia, spune că, de fapt, „cetăţenii vor fi nevoiţi să plătească pentru ceea ce nu au consumat, să întoarcă banii pe care nu i-au cheltuie, or aceste datorii vor fi rambursate din impozitele achitate de cetăţeni. Astfel, nivelul de viaţă va deveni şi mai redus”.

Tot Agenţia IPN consemnează o luare de atitudine din alt context a aceluiaşi Ion Sturza, care s-a referit ieri şi la „aranjamentele dintre Dodon și Plahotniuc pentru prezidențiale”. „Ar putea câștiga Jackpot-ul vieții!”, crede Sturza. Alegerile prezidențiale ar putea fi câștigate de liderul PSRM, Igor Dodon, cu girul lui Vlad Plahotniuc, dacă Andrei Năstase și Maia Sandu nu își vor unifica forțele, optând pentru un candidat unic, așa cum au promis anterior, mai sugerează acesta citat de IPN. Sturza mai crede că dincolo de susținerea pe care o are de la Kremlin, Dodon s-ar bucura și de sprijinul lui Vlad Plahotniuc. Pe lângă „culoarul” deschis pentru Dodon de Curtea Constituțională prin „fina ajustare” a Constituției și înlăturarea de la alegeri a lui Renato Usatîi, fostul premier opinează că și desemnarea lui Marian Lupu în calitate de candidat al PD la prezidențiale a fost făcut tot pentru a-l avantaja pe Dodon. „Candidatura lui Marian Lupu, cel mai cunoscut dintre anonimii ultimilor ani, „cade” nesperat de bine. În treacăt fie spus, în sondajele interne Lupu a fost depășit cu mult de domnii Filip, Diacov și Plahotniuc. E și asta o strategie: ei, vezi cât contezi?!”, notează Sturza, amintind că Plahotniuc și Dodon sunt „vechi parteneri de privatizări, care, în complicitate cu Vladimir Voronin, au distrus prin umilință Partidul Comuniștilor. Iar pentru purtare „exemplară” și ca investiție în viitor, i s-au asigurat licențe TV, suport mediatic și o vorbă bună la Washington”.

XS
SM
MD
LG