Linkuri accesibilitate

România: cine-i susține pe scriitorii-pușcăriași?


©Shutterstock
©Shutterstock

Potrivit legii, pedepsele pot fi micșorate cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare.

Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor refuză să-și dea demisia, deși ministra justiției i-a cerut-o în urmă cu o lună în contextul scandalului scriitorilor din închisorile românești.

Raluca Prună, care ocupă portofoliul Justiției din luna noiembrie, și-a propus rezolvarea acestui scandal încă de la instalarea ei în funcție.

În ultimii trei ani, aproape 200 de oameni aflați în închisoare au scris peste 400 de cărți. Potrivit legii, pedepsele pot fi micșorate cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare, dar în final există o comisie pentru eliberarea condiționată, formată din judecătorul de supraveghere a privării de libertate, directorul închisorii, plus doi dintre adjuncții săi și un consilier de probațiune.

Felul în care s-au făcut aceste comisii și deciziile care au fost luate în cazul pușcăriașilor-scriitori, au determinat-o pe ministra Prună să declare că îl consideră „foarte slab” pe șeful Administrației Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan, deși fostul ministru al Justiției i-a acordat calificatul „excepțional”.

Lucrurile se mișcă încet și se dovedește că Raluca Prună nu are suficient sprijin, nici în guvern, nici în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a putea rezolva definitiv chestiunea cărților scrise de foștii demnitari condamnați la închisoare pentru fapte de corupție, care profită de legislația în vigoare.

Cel mai prolific este Dan Voiculescu, fostul senator și fondator al trustului de televiziune care deține Antena 1 și Antena 3, care a scris 10 cărți în 16 luni, adică o carte la două luni.

Cele mai multe au note de subsol și bibliografie, inclusiv cu trimiteri pe diferite site-uri de specialitate, deși omul nu are acces la Internet.

Dan Voiculescu a primit recomandări pentru lucrările sale chiar de la decanul Facultății de Relații Economice Internaționale (din cadrul Academiei de Studii Econonomice, ASE), unde de altfel a și predat.

Surse demne de încredere din cadrul corpului profesoral susțin că există asistenți plătiți pentru a-i scrie cărțile lui Voiculescu.

Ținând cont de cele 10 lucrări, Dan Voiculescu va sta cu aproape un an mai puțin la închisoare: practic, și-a redus substanțial pedeapsa datorită legii (fiindcă din cei 10 ani primiți va face doar 3 ani și jumătate pe motiv de vârstă din care se mai scade aproape un an datorită legii 254/2013)

Este vorba despre Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate din interiorul căreia, ministra Justiției a vrut să abroge articolul (art. 96 alin.(1) lit.(f)) care le dă posibilitatea celor de după gratii să-și reducă pedepsele scriind cărți.

Prună a venit în acest sens cu un proiect de ordonanță de urgență. Guvernul s-a opus însă abrogării și a preferat suspendarea acestui articol până la 1 septembrie, motivându-și decizia pe faptul că CSM, Consiliul Superior al Magistraturii, nu este de acord cu abrogarea.

CSM este de părere că în loc să fie abrogat, mai degrabă ar trebui completată prevederea legală astfel încât să se definească în mod serios „caracterul științific al lucrării” scrise.

Pe de altă parte președintele CSM Mircea Aron nu vrea să-și asume nicio responsabilitate în acest sens și spune că ministerul Justiției este cel care face „politica publică” în domeniu.

Rămâne de văzut dacă din septembrie încolo moratoriul se ridică sau se păstrează, mai ales că urmează o perioadă electorală foarte intensă.

Între timp diverse comisii universitare cercetează cărțile publicate de deținuți.

În cazul fostului ministru George Copos, spre exemplu, Universitatea București a ajuns la concluzia că lucrarea lui „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” este un plagiat indirect.

Politigraf

XS
SM
MD
LG