Linkuri accesibilitate

Investițiile în Moldova pe baza creditelor oferite de UE și BERD


Dmitri Gvindadze, (BERD) bureau, Pirkka Tapiola și Elena Guzun (Foto: BERD Moldova)
Dmitri Gvindadze, (BERD) bureau, Pirkka Tapiola și Elena Guzun (Foto: BERD Moldova)

Cine poate beneficia de creditele în valoare de zece milioane de euro ale programului „EU4Business”.

Pentru moment, Uniunea Europeană continuă programele de finanțate în R. Moldova. Oameni de afaceri interesați de exportul pe piața europeană îşi pot moderniza întreprinderile prin intermediul unei linii de creditare oferite de Uniunea Europeană şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare. Companiile pot obţine un credit de până la trei milioane de euro, dintre care 10-15% vor fi oferite de UE sub formă de grant.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

De peste 15 ani, Ilarion Ursu conduce o companie specializată în fabricarea acoperişurilor din ţiglă metalică. Şi-a început afacerea de la zero, cu doar trei angajaţi, iar astăzi se mândreşte că oferă de lucru la zeci de oameni. Odată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a înţeles că pentru dezvoltarea afacerii, cunoştinţele şi experienţa acumulată de-a lungul anilor nu a fost de-ajuns. Iată de ce a apelat la consultanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi chiar a beneficiat de susţinere financiară.

O parte din bani i-au fost oferiţi sub formă de credit, cealaltă de grant, spune Ilarion Ursu: „Pot să vă spun şi de experiența colegilor mei alături de care colaborez peste hotare. Ei au parte de un suport foarte mare în primul prin intermediul proiectelor investiționale din bani europeni cu foarte mari cote de participare din partea statului şi alte subvenţii primite pentru că fac exporturi în afara ţării. Şi noi ne-am dori să avem acest suport, să putem beneficia de asemenea ajutoare şi să ne dezvoltăm, or, şi în Moldova este potenţial, deci, putem şi noi putem face să fie bine.” Iată de ce antreprenorul îndeamnă oamenii de afaceri să nu stea mult pe gânduri dacă să apeleze la un credit european sau nu.

Oricum, explică Elena Guzun, director comercial în cadrul Mobiasbanca-Groupe Societe Generale, instituţia financiară parteneră în program, antreprenorii moldoveni vor fi consiliaţi atât de angajaţii băncii, cât şi de cei ai BERD: „Noi putem să spunem că la ziua de azi cererea de la business este foarte joasă. Business ul nu se avântă în proiecte investiționale, nu doreşte proiecte pe termen lungu. Ca să impulsionăm businessul să înceapă anumite proiecte investiţionale este necesar un motivator foarte mare. Eu cred că aşa motivator pentru business este căpătarea unor pieţe de desfacere. Cred că asta este cel mai important: ai unde vine, din asta poţi să-ţi construieşti procesul tehnologic, poţi să creezi locuri de muncă, poţi să reţii tineretul aici, deci, este un ciclu destul de închis şi legat unul de altul.”

Cine vor putea beneficia de credite în cadrul programului „EU4Business”, în traducere din engleză: Uniunea Europeană pentru Business? Antreprenori care dezvoltă afaceri în Republica Moldova, care muncesc onest şi nu duc contabilitate dublă, au toate impozitele plătite şi, cel mai important, sunt gata să se conformeze regulilor si standardelor europene în afaceri.

Pirkka Tapiola
Pirkka Tapiola

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola afirmă: „De fapt, vorbim acum despre cea mai mare investiţie a Uniunii Europene în ceea ce numim noi regiunea asociată. Altfel spus, trei state: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina care au semnat Acordul de Asociere la UE, ce îl include şi pe cel de Liber Schimb, beneficiază de programe similiare. Noi am deschis pentru exportatorii moldoveni cea mai mare şi vibrantă piaţă din lume – cea a Uniunii Europene. De asemenea, vorbim nu doar despre exportul de bunuri, dar şi exportul de servicii spre UE.”

În total pentru afacerile din Republica Moldova sunt oferite zece milioane de euro, iar cei care apelează primii au, bineînțeles, prioritate. Procurarea de echipamente, cazane, frigidere, sisteme de depozitare a cerealelor, stații de epurare a apelor uzate sunt doar câteva tehnologii care pot fi creditate în cadrul programului „EU4Business”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG