Linkuri accesibilitate

„Calamitatea care a lovit R. Moldova în plină primăvară ridică semne de întrebare asupra capacităţii autorităţilor publice locale şi naţionale”


Puncte de vedere în dialog la Europa Liberă.

O discuție în studioul europei Libere între istoricul Gheorghe Cojocaru și Vasile Botnaru:

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Calamitatea care a lovit sudul şi centrul Republicii Moldova în plină primăvară ridică mai multe semne de întrebare asupra capacităţii autorităţilor publice locale şi naţionale de a face faţă unor asemenea încercări. Deşi zăpada, căzută ca din senin peste o societate care în mod tradiţional se pregătea să-şi cinstească răposaţii, s-a şi topit, dezastrul lăsat în urmă reprezintă o povară grea şi o provocare majoră, nu numai pentru Primăria capitalei, dar şi pentru cele din provincie, ca pentru guvernarea actuală în ansamblu.”

Europa Liberă: De o manieră cam paternalistă, primul ministru Pavel Filip a decis să intervină cu un ajutor substanţial, ca să fie depăşită cât mai repede starea aceasta deprimantă. Dorinţa aceasta are şi un gust amar: plapuma guvernării este trasă şi peste capitală, aceasta au înţeles unii comentatori.

Gheorghe Cojocaru: „Reacţia primului ministru Pavel Filip este una necesară şi binevenită întrucât Chişinăul este capitala tuturor, de la măturătorii de stradă la primarul general, la primul ministru şi până la şeful statului. Patimile politice nu îşi au locul acolo unde e în joc buna orânduire a vieţii oamenilor, chiar dacă unii lideri de partid au şi încercat să speculeze în scopuri înguste fenomenul acestui dezastru. Îndemnul primului ministru la solidaritate şi la o colaborare strânsă, pentru a face cât mai grabnic curăţenie în capitală, ar trebui auzit şi de agenţii privaţi, care ar putea da o mână bună de ajutor în această situaţie.”

Europa Liberă: Oricum ai da, autorităţile municipale sunt responsabile de ceea ce se întâmplă în capitală. Şi toate gropile le-au fost puse în cârcă. Acum, iată, s-au adăugat crengi şi copaci doborâţi.

Gheorghe Cojocaru: „Sigur, orăşenii sunt nemulţumiţi şi chiar revoltaţi de-a dreptul de cum a ajuns să arate, într-un hal fără de hal, capitala, având tot dreptul să pretindă mai mult efort şi o mobilizare exemplară din partea autorităţilor. Mai devreme sau mai târziu, trunchiurile de copaci căzuţi şi grămezile de ramuri aruncate pe unde numai nu vezi cu ochii vor fi adunate şi duse în afara oraşului. Însă, odată cu aceasta, problema funcţionalităţii serviciilor respective ale primăriei nu se va rezolva de la sine.

Modernizarea serviciilor din gestiune a autorităţilor locale, fie că este vorba de capitală sau de provincie, este lecţia pe care ar trebui să o înveţe toată lumea, nu numai primăria municipiului Chişinău. A propos, cu prilejul acestor munci de salubrizare a urbei, iată că s-a găsit o întrebuinţare şi pentru fostul Stadion Republican, lăsat în paragină din anii guvernării comuniste şi transformat acum într-un spaţiu improvizat de depozitare a crengilor rupte. Ca să vezi, şi paraginile din capitală pot prinde bine uneori la ceva.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG