Linkuri accesibilitate

Cum a reacționat lumea la asasinarea lui Boris Nemțov

Reacții ale liderilor internaționali și acțiuni de solidaritate după uciderea proeminentului politician rus de opoziție Boris Nemțov. Un proiect de Natalia Sergheev.

Belarus

La Minsk, circa douăzeci de oameni s-au adunat în fața ambasadei ruse pentru a depune flori în memoria lui Boris Nemțov, însă la scurt timp au fost rugați să se îndepărteze la 50 de metri de clădire, întrucât e teritoriul ambasadei.

Reacții ale liderilor occidentali

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Germaniei a spus că Angela Merkel a fost consternată de uciderea lui Nemțov și și-a exprimat admirația față de curajul cu care Nemțov critica politicile de stat. Premierul Marii Britanii David Cameron a scris pe pagina lui oficială de Facebook:

Sunt șocat de uciderea lui Boris Nemțov chiar în centrul Moscovei. Acest act josnic trebuie investigat rapid și trasparent, iar responsabilii trebuie să fie aduși în fața justiției.

Boris Nemțov a fost un om al curajului și al convingerilor. Și-a dedicat viața luptei cu corupția și a devenit vocea poporului rus, cerând respectarea dreptului la democrație și libertate, garantate prin lege tuturor. A acționat fără frică și nu s-a lăsat intimidat. A fost admirat în Marea Britanie, inclusiv de Doamna Thatcher, cu care a fost prieten, și care l-a vizitat în Rusia. Ar fi fost îngrozită de această noutate. Curajul cu care-și trăia viața Nemțov vine în contradicție cu felul mișelesc în care a fost ucis.

Îmi exprim condoleanțele familiei și prietenilor lui Boris Nemțov. Cetățenii ruși au fost lipsiți de un luptător pentru drepturile lor. Boris Nemțov e mort. Dar valorile pe care le promova nu vor muri niciodată.”

În mai multe orașe din țările membre ale UE și din SUA au avut loc depuneri de flori și acțiuni de protest împotriva regimului Putin în fața misiunilor diplomatice ruse. În multe cazuri, demonstranții aveau și pancarte în care cereau eliberarea imediată a pilotului ucrainean Nadia Savcenko, cea care se află în greva foamei deja de 80 de zile, protestând față de ceea ce consideră întemnițare ilegală în baza unor acuzații false. Acțiuni de solidaritate au avut loc în Cehia, Finlanda, Marea Britanie, Germania, SUA, Polonia, Lituania, Estonia și alte state.

XS
SM
MD
LG