Linkuri accesibilitate

China va investi în căile ferate bulgare


Oferta conține trei componente de bază.

Cel mai mare producător de material rulant din lume – compania chineză „China Railway Rolling Stock Corporation” a trimis prin Ministerul bulgar al transporturilor Căilor ferate bulgare /BDJ/ o ofertă oficială investițională care va putea scoate din criză aceasta companie.

Oferta conține trei componente de bază – prima – refinanțarea datoriilor vechi ale BDJ-ului cu 130 de milioane de euro.

Cea de a doua e finanțarea livrării de vagoane și locomotive electrice și diesel noi care corespund standardelor europene. Valoarea materalului rulant este de 170 de milioane de euro. Din Ministerul transporturilor au dat asigurări că vagoanele și locomotivele sunt moderne, corespuns standardelor Uniunii europene, iar prețurile discutate cu delegația chineză care a vizitat Sofia – convenabile.

Cea de a treia componentă prevede crearea unei uzine pentru asamblarea de locomotive electrice și diesel în Bulgaria.

Ministrul interimar al transporturilor Hristo Alexiev a anunțat că în cadrul tratativelor cu managerii hodingului chinez s-a discutat un pachet financiar în valoare de 500 de milioane de euro cu opțiunea să fie extins până la 600 de milioane. A fost constituit un grup de lucru în vederea semnării unui acord.

Bulgaria are nevoie urgentă de reînnoirea materialului rulant rămas cu mici exepții, din perioada comunistă. Compania BDJ se află în gravă criză. Veniturile din transportul de pasageri nu acoperă cheltuielile iar volumul mărfurilor transportate a scăzut fața de 1990 de 10 ori. În ultimii 10 ani căile ferate au fost subvenționate cu 1 miliard de euro fără nici-un efect. Pe două-treimi din rețea trenurile circulă cu viteze sub cele de pe acum 30 de ani.

Spre deosebire de celelalte țări europene, în Bulgaria transportul de pasageri și de mărfuri a fost practic monopolizat după 1997 de căteva companii mari de transport auto.

Previous Next

XS
SM
MD
LG