Linkuri accesibilitate

Rusia: regiunea transnistreană ar trebui si aibă „un statut special într-o Moldova unitară”


Preșdintele Vladimir Putin, Moscova, 1 decembrie 2016
Preșdintele Vladimir Putin, Moscova, 1 decembrie 2016

Joi, la Moscova, președintele Putin a aprobat documentul intitulat Concepție de Politică Externă a Rusiei.

Rusia și-a reafirmat poziția față de efortul de rezolvare a conflictului transnistrean, spunând că regiunea separatistă trebuie să capete un statut special într-o Moldova unitară, suverană și neutră. Așa se arată în noua Concepție de Politică Externă rusească, aprobată prin decret de președintele Vladimir Putin și publicat joi la Moscova. În document se mai spune că pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie păstrat actualul format de negocieri.

Noa Concepție de Politică Externă rusă condamnă printre altele continuarea extinderii Alianței Nord-Atlantice și „apropierea infrastructurii militare NATO de granițele Rusiei”.

Între timp, cu 11 zile înainte de alegerile pentru liderul regiunii transnistrene la Tiraspol a fost lansat joi un sondaj de opinie, potrivit căruia victoria din primul tur de scrutin ar reveni actualului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Sondajul, realizat de compania rusească „Global Socium Consulting”, pe un eșantion de 11 mii persoane, îl creditează pe Evgheni Șevciuk cu 52,9% dintre voturile respondenților, în timp ce Vadim Krasnoselski ar urma să acumuleze 30,4%.

Datele sunt opuse celor care apar într-un alt sondaj, realizat însă înainte de campania electorală, și care îl plasau pe primul loc, cu un scor aproape dublu, pe principalul oponent al lui Șevciuk, Vadim Krasnoselski, reprezentant al Partidului Obnovlenie și al Holdingului Sheriff. Sondajul, realizat de o altă companie rusească – VȚIOM, a fost criticat de tabăra lui Evgheni Șevciuk, reprezentanții căreia au spus că cercetarea sociologică a fost finanțată de firma Sheriff.

Ambele sondaje estimează o prezență ridicată la vot, între 77 și 80%. Primul tur al alegerilor pentru funcția de șef al administrației transnistrene va avea loc pe 11 decembrie, iar în cursă au fost înregistrați șapte candidați.

XS
SM
MD
LG