Linkuri accesibilitate

SUA despre metodele Rusiei: dezinformare, propagandă, presiuni economice şi politice


Miercuri s-a întâlnit cu ziariștii la București Kathleen Kavalec, asistent secretar adjunct pentru Rusia în Departamentul de Stat al Statelor Unite. Cum era de așteptat, întrebările reporterilor, printre care s-a numărat și corespondenta noastră Sabina Fati, s-au referit mai ales la propaganda rusească în estul Europei, inclusiv în România.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

„Rusia este foarte activă în Europa”, a declarat Kathleen Kavalec, asistent secretar adjunct pentru Rusia și Eurasia la Departamentul de Stat de la Washington, la finele unei vizite pe care a făcut-o în România. Diplomata americană spune că Statele Unite încearcă să se opună propagandei rusești, care este tot mai agresivă în Europa. Opoziția Washingtonului se face printr-o coordonare cu Uniunea Europeană și cu NATO. Kavalec a explicat astfel că în cazul Ucrainei, spre exemplu, Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană au contracarat dezinformările Rusiei prin furnizarea de informații corecte.

„Răspundem în fiecare zi problemelor ridicate de propaganda Rusiei”, a precizat diplomata de la Washington, adăugând că la Riga, în Letonia, funcționează un centru care distribuie informații tuturor membrilor NATO, astfel încât statele aliate să poată răspunde în timp util dezinformărilor. Este vorba despre Centrul de Comunicații Strategice al NATO, deschis la sfârșitul acestei veri în capitala Letoniei.

Kathleen Kavalec
Kathleen Kavalec

Kathleen Kavalec a mai declarat că Statele Unite susțin jurnalismul independent, instituțiile de presă independente din Rusia și că în același scop numărul programelor difuzate de Radio Europa Liberă (Radio Free Europe Radio Liberty) a crescut în ultima vreme, iar în viitor vor fi lansate noi alte programe.

Diplomata americană a recunoscut că lupta cu propaganda rusească are limitele ei și că „Rusia este foarte activă în Europa pentru a-şi impune agenda prin tot felul de metode: dezinformare, propagandă, în unele cazuri prin intimidări ale jurnaliştilor, prin presiuni economice şi politice”. În unele ţări, a menționat Kathleen Kavalec, a putut fi observat efortul Moscovei de a finanţa partide politice, fiindcă Rusia „folosește o varietate de metode” și se interferează „în orice țară din Europa unde vede o oportunitate, inclusiv în România”.

Reprezentanta Departamentului de Stat consideră însă că România „este foarte puternică” și are o capacitate mare de „rezistență”, în condițiile în care Rusia încearcă să influențeze „prin eforturi maligne” statele slabe „folosind drumul corupției”. Este important, a subliniat Kathleen Kavalec de la Departamentul de Stat al Statelor Unite, ca societatea să facă tot ce poate pentru a lupta împotriva corupției și pentru a promova transparența și presa independentă. Din punctul de vedere al dimplomatei de la Washington, România ar fi mai ferită de pericole decât alte țări din zonă, fiindcă „are o experiență mare legată de Rusia”, de asemenea, atașamentul României față de NATO face ca țara să fie mai puternică, iar cunoașterea Rusiei îi determină pe oficialii români să fie „mai conștienți de pericole”.

În România însă cele mai influente mijloace mass-media aparțin unor grupuri de interese care încearcă să compromită lupta cu marea corupție și să inoculeze ideea că țara ar fi sufocată de „colonialismul occidental”, că și-ar fi pierdut pârghiile naționale de decizie și că nimic nu se mai întâmplă fără voia Uniunii Europene și NATO. Toate aceste idei fac parte și din setul propagandistic pe care îl folosesc site-urile rusești, în special Russia Today, redacția din România.

XS
SM
MD
LG