Linkuri accesibilitate

Un tînăr cu cetăţenie ruso-germană a comis atentatul asupra fotbaliştilor de la Borussia Dortmund


La conferința de presă a Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA) difuzată în direct pe Twitter
La conferința de presă a Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA) difuzată în direct pe Twitter

Atentatorul a fost arestat, vineri dimineaţa, în apropierea oraşului Tübingen.

Procuratura generală a Germaniei, cu sediul la Karlsruhe, a dat publicităţii un comunicat în care anunţă arestarea unei persoane, suspectate că a pus la cale atentatul asupra echipei de fotbal Borussia Dortmund. Potrivit comunicatului este vorba despre un tînăr, în vîrstă de 28 de ani, Serghei V., cu cetăţenie dublă, ruso-germană.

În cursul unei conferinţe de presă a Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA), difuzată, în direct, pe Twitter, s-a precizat că suspectul a acţionat din pură lăcomie, plasînd trei bombe artizanale în apropierea autobuzului folosit de membrii echipei de fotbal. Tînărul arestat a urmărit prin atacul său criminal să provoace o prăbuşire a acţiunilor clubului de fotbal (BVB) la bursă. În urma prăbuşirii cursului acestor acţiuni, speculantul ar fi profitat şi ar fi încasat aproape patru milioane de euro, susţine ziarul de mare tiraj, Bild.

Prezumtivul făptaş, arestat în cursul dimineţii de vineri, în apropierea oraşului Tübingen, din sudul Germaniei, urmează să fie judecat pentru tentativă de omor şi vătămare corporală, cît şi pentru folosirea de material explozibil – s-a precizat în cursul conferinţei de presă a Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA).

Autobuzul echipei de fotbal Borussia
Autobuzul echipei de fotbal Borussia

După atentatul care a avut loc săptămîna trecută (marţi, 11 aprilie) au circulat diverse speculaţii privind motivele. Mai multe organizaţii radical-islamiste şi extremiste de dreapta au trimis unor ziare scrisori în care au revendicat atentatul. Autorităţile germane au privit cu mare prudenţă toate aceste încercări de revendicare a atentatul (în cursul căruia a fost rănit fotbalistul Marc Bartra), continuîndu-şi investigaţiile. Potrivit presei germane („Süddeutsche Zeitung”), suspectul a fost identificat în baza unei adrese IP folosită în tranzacţiile financiare pe care le-a iniţiat în vederea cîştigului aşteptat după prăbuşirea acţiunilor Borussiei Dortmund la bursă.

Ştirile care au circulat în legătură cu eventuali complici ai făptaşului au fost dezminţite de către autorităţi.

Ministrul german de interne, Thomas de Maizière, şi-a exprimat satisfacţia că făptaşul a fost arestat. Totodată, ministrul a calificat atentatul drept o faptă „mai mult decît dezgustătoare”.

XS
SM
MD
LG