Linkuri accesibilitate

Nina CORCINSCHI. Cărţile care mă iubesc


O carte ce creează nişte luminişuri în care autori şi cititori să-şi dea întâlnire.

Nina CORCINSCHI. Cărţile care mă iubesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct

„Cititor devii, nu te naşti”, afirmă Nina Corcinschi într-o „Nota introductivă” la Cărţile care mă iubesc, Junimea, 2016, ţinând să precizeze: „Volumul include cronici la cărţi care m-au ales dezinteresat, din iubire pentru un anumit tip de cititor, care s-a dovedit a fi subsemnata”. La rându-mi, în calitate de autor a 2 cărţi (Arme grăitoare şi Ţesut viu. 10 x 10) ce-au ales-o să le citească, anume ea, cu ochi critici, mărturisesc că m-am regăsit în ideea de „împlinire ca om al scrisului” pe care o slujeşte cu credinţă.

Structurată în trei mari compartimente – Poezia (la rându-i, împărţită în trei subdiviziuni), Proza şi Critica –, lucrarea mizează pe nume grele (Paul Goma, Andrei Ţurcanu, Nicolae Leahu, Mihaela Ursa), însă în special tinerii (Aura Maru, Liliana Armaşu, Alexandru Cosmescu ş.a.) îşi găsesc în Nina Corcinschi criticul lor „onest, subtil, curajos, capabil să îşi justifice convingător preferinţele” (Bogdan Creţu). Şi totuşi abia în cele două studii consacrate lui Paul Goma („Roman intim”: Est/etica viscerală a simţurilor şi „Bonifacia”: Iubirea ca stare termică) cred că „cititoarea îndrăgostită” şi-a dat măsura talentului, însăşi scriitura mlădiindu-se după modelul analizat pe toate părţile. Fie că-i vorba de Roman intim sau de Bonifacia, „Cuvântul [lui Paul Goma] nu se mai supune logicii formale a gramaticii, se corporalizează, preia linia diafană sau densă a formelor umane, se îmbibă de miros, se pătrunde de culoare corporală. Viziunea este predominant senzualistă, discursul sublimând cu delicateţe eroticul în transcendere metafizică”. (Memorabilă este şi lectura Mihaelei Ursa, Înamoratul tratat de/spre ficţiunea amoroasă, din compartimentul Critică.)

În mod cert, Cărţile care mă iubesc nu modifică (şi nici nu-şi propun s-o facă!) relieful valoric al literelor române, mai degrabă creează nişte luminişuri în care autori şi cititori să-şi dea întâlnire. Nu pur şi simplu întâlnire, ci rendez-vous!

27 martie ’17

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG