Linkuri accesibilitate

„Spălătoria rusească” a banilor murdari și Moldova (VIDEO)


Biroul celebrei jurnaliste ruse asasinate, Ana Politkovskaia de la „Novaya Gazeta”
Biroul celebrei jurnaliste ruse asasinate, Ana Politkovskaia de la „Novaya Gazeta”

În Republica Moldova sunt anchetaţi 14 magistraţi ce ar fi implicaţi în spălarea banilor murdari din Rusia.

Ziarul moscovit „Novaia Gazeta”, în colaborare cu proiectul de relatări despre criminalitatea organizată şi corupţie (OCCRP), a publicat astăzi o investigaţie cu noi detalii privind celebra afacere „Russian Laundromat” în traducere din engleză „Spălătoria rusească” – operaţiunea de spălare a banilor murdari din Federaţia Rusă, inclusiv prin bănci moldoveneşti, între anii 2010-2014. Un rezumat al anchetei deschisă de publicaţia „Novaia Gazeta”:

Noi detalii privind scandalul din jurul spălării a zeci de miliarde de dolari din Federaţia Rusă vor fi publicate astăzi în mai multe ţări ale lumii. În Republica Moldova, de anchetarea schemei se ocupă jurnaliştii de la portalul specializat pe investigaţii, Rise Moldova.

Novaia Gazeta” scrie că cele 22 de miliarde de dolari scoase din Federaţia Rusă au trecut prin aproape 700 de bănci din lume. Banii proveneau din contracte valoroase de la companii de stat rusești, din contrabandă cu produse electronice, produse cu destinație militară, delapidările bancare şi chiar de pe urma finanţării proiectelor politice în Europa.

În ce priveşte Republica Moldova, ziariştii publică numele a doi colaboratori ai Serviciul Federal de Securitate din Federaţia Rusă (FSB), Alexei Şmatkov şi Evghenii Volotovscki, care în 2014 au venit la Chişinău pentru discuţii privind anchetarea operaţiunii de spălare a banilor în Europa de Est. Aceştia au stat la Chişinău timp de două zile, după care au dispărut şi nu au mai răspuns la cererile şi scrisorile venite din partea anchetatorilor moldoveni. Mai mult, se arată în ancheta publicată de „Novaia Gazeta”, funcţionarii din Republica Moldova, care mergeau în vizite oficiale în Federaţia Rusă, erau supuşi presiunilor din partea serviciilor speciale ruseşti.

Acest caz a iscat un mic „scandal diplomatic” între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, or, în urmă cu o săptămână, premierul Pavel Filip şi spikerul Andrian Candu i-au înmânat ambasadorului rus o notă în care s-au plâns de „hărţuirea” oficialilor moldoveni şi au anunţat că aceştia nu vor mai merge la Moscova până nu vor fi trataţi cum se cuvine. Oficialii moldoveni, se arată în nota înmânată ambasadorului rus Farit Muhametşin, sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale.

Aceste abuzuri ar fi luat amploare după ce anchetatorii moldoveni ar fi avansat în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin intermediul băncii Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.

Mai mult, „Novaia Gazeta” citează o sursă anonimă din cadrul instituţiilor de forţă din Republica Moldova care opinează că cei doi angajaţi ai FSB-ului rusesc ar fi venit la Chişinău pentru a afla cât de mult au evoluat autorităţile moldovene în anchetarea cazului.

Jurnaliştii de la Moscova resproşează anchetatorilor ruşi că, spre deosebire de alte state, anchetele deschise în Federaţia Rusă bat pasul pe loc. În Republica Moldova sunt anchetaţi 14 magistraţi ce ar fi implicaţi în aşa-numitul „laundromat rusesc”, iar băncii Trasta Komercbanka cu sediul la Riga, în care ar fi ajuns banii scoşi din Federaţia Rusă via Republica Moldova, i-a fost retrasă recent licenţa.

Novaia Gazeta” mai scrie că băncile şi firmele ruseşti implicate în scheme de spălare a banilor sunt conduse de businessmeni cunoscuţi în Federaţia Rusă, inclusiv un văr al preşedintelui rus Vladimir Putin – Igor Putin, dar şi persoane din interiorul FSB-ului rusesc.

XS
SM
MD
LG