Linkuri accesibilitate

„Consumatorul cade în capcană foarte uşor fiindcă alege, în primul rând, costul şi nu calitatea...”


Marcajul „CE” nu este ceva din Uniunea Europeană, este, de fapt, China Export...

Agenţia pentru Protecţia Consumatorului anunţă că în ultimii ani cetăţenii sunt mai activi în raportarea cazurilor în care le-au fost încălcate drepturile. Dovadă este suma de 190 de mii de lei care a fost restituită consumatorilor de la începutul acestui an, după ce au cumpărat produse de calitate îndoielnică sau le-au fost prestate servicii proaste. Cum se face însă că în pofida campaniilor de informare despre drepturile consumatorilor şi înăsprirea controalelor din partea autorităţilor, cumpărătorii în continuare se pomenesc traşi pe sfoară de comerciantii „şmecheri”?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

O şedinţă de interviuri stradale în centrul capitalei pe care jurnaliştii le numesc vox populi m-a convins că oamenii ştiu unde să se adreseze atunci când le sunt încălcate drepturile. Ei tot mai des solicită condica de reclamaţii şi nu se sinchisesc să facă trimitere la legea privind drepturile consumatorilor atunci considera ca le sunt lezate drepturile. Cu toate acestea, spun ei, nu îşi pun mari speranţe în promisiunea autorităţilor că vânzătorii si prestatorii de servicii de rea credinţă vor fi sancţionaţi, dimpotrivă, în lupta cu aceştia se bazează pe propria vigilenţă:

- „Câteodată sunt produse alterate şi produse care nu corespund cerinţelor”.

- „E neplăcut pentru că, cred eu, trebuie verificate depozitele şi magazinele mari şi prin localităţile săteşti, pentru că lucrul acesta nu se respectă! Din cauza faptului că se fac superficial controalele, acestea nu au eficienţă. Toată lumea strigă şi vrea salarii ca în Europa, să trăim ca în Europa, să fim ca europenii, însă ne lipseşte cultura, ne lipseşte bunul simţ!”

- „Vă aduceţi aminte cazul cu grădiniţele? Până la urmă, se ajunge că unul dă vina pe altul şi la faţa locului nu se poate face nimic. Trebuie să fie un control strict. Scuzaţi, dar să nu umblăm numai cu hârţoagele, acum e nevoie să se revadă situaţia la toate nivelele”.

Până în prezent autorităţile au eşuat în a deveni un câine de pază a consumatorilor, spun trecătorii întâlniţi în centrul capitalei. Iată doar un exemplu: presa scria zilele trecute că firmele implicate în scandalul licitaţiilor trucate în urma cărora produse alterate au fost livrate grădiniţelor din capitale, continuă să câştige tendere cu autorităţile publice, în pofida faptului că au administratori cercetaţi penal sau aflaţi în arest la domiciliu.

În Republica Moldova, de calitatea produselor care ajung pe rafturi şi apoi la consumatori sunt responsabile câteva instituţii: Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. S-ar părea că având atâtea obstacole în calea comercianţilor de rea-credinţă, consumatori nemulţumiţi de calitatea produselor sau serviciilor ar trebui număraţi pe degete.

Nu-i chiar aşa, recunoaşte directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Iurie Eremia. Mai mult, spune funcţionarul, deseori cumpărătorii cu bună-ştiinţă apelează la servicii oferite în condiţii dubioase:

„Până la urmă, acel simţ al responsbailităţii ar trebui să persiste în capul mesei şi să fie cultivat în fiecare consumator. Eu chiar nu pot înţelege cum noi putem face dreptate şi cum pot să înţeleg acel consumator care merge şi cumpără, nu vă supăraţi dar aduc mereu acest exemplu şi îl voi aduce în continuare, când un consumator procură nişte produse alimentare atârnate pe toaletele publice? Sigur că nu-i pot înţelege cum vin a doua zi şi se plâng că ceva nu este în regulă. Aceste lucruri urmează să fie cultivate de pe băncile grădiniţei, şcolii şi universităţilor”.

Colac peste pupăză, în era digitalizării autorităţile se confruntă cu o altă problemă în ce priveşte protecţia consumatorului: vânzările pe internet, inclusiv pe reţele de socializare. Din comoditate sau pentru că îşi doresc produse „de import” oamenii cad în plasa aşa-numiţilor „speculanţi on-line” care vând mărfuri contrafăcute prin demisoluri, însă le prezintă ca fiind de firmă şi de foarte bună calitate.

Atunci când acceptă asemenea tranzacţii, consumatorii trebuie să fie conştienţi că instituţiile care le protejează drepturile nu prea au pârghii pentru sancţionarea vânzătorilor de pe internet, spune Sergiu Lelic, expert în cadrul Agenţiei pentru protecţia consumatorilor:

„Cu părere de rău, la ziua de astăzi consumatorul cade foarte uşor în capcană, având în vedere că alege, în primul rând, costul şi nu calitatea, iar când observă marcajul „CE” consideră că este ceva din Uniunea Europeană, fără să-şi dea seama că este, de fapt, China Export şi procură un produs doar pe criterii de preţ. Atunci când suntem sesizaţi pe astfel de produse necorespunzătoare, cumpărate din exteriorul sau interiorul ţării pe reţele de socializare, suntem în situaţie mai „interesantă” de a examina acea petiţie şi de a repune în drepturi consumatorii”.

În concluzie: consumatorul din Republica Moldova ar trebui să-şi poarte singur de grijă şi să fie cu ochii-n patru atunci când alege să procure un bun sau să solicite un serviciu. Iar dacă, totuşi, se întâmplă să beneficieze de servicii de proastă calitate într-o instituţiie publică ori să fie păcălit într-un magazin, să aibă curajul să reclame asemenea nedreptăţi, oricât de anevoiasă ar parea procedura.

Previous Next

XS
SM
MD
LG