Linkuri accesibilitate

O schimbare fundamentală de poziție americană în conflictul israelo-palestinian: „Vreau soluția pe care și-o doresc părțile”


Președintele Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu la conferința de presă de la Casa Albă
Președintele Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu la conferința de presă de la Casa Albă

Pe marginea întrevederilor Donald Trump-Benjamin Netanyahu la Casa Albă.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump s-a intretinut la Casa Alba cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Care sint stirile legate de aceasta vizita? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Cea mai importanta este ca administratia Trump renunta la obiectivul asumat de predecesori ai sai, ca solutia conflictului este coexistenta a doua state, Israel si Palestina. In ciuda faptului ca aceasta noua premiza presupune practic intreruperea procesului de pace, presedintele Trump a spus ca isi doreste sa incerce sa obtina un acord, intre cele doua parti.

In timpul conferintei de presa, Trump a cerut Israelului sa reduca construirea de asezari evreiesti in teritorii ocúpate. Seful executivului american a spus ca este dispus sa accepte fie un stat palestinian separat fie un stat unic, cu israelieni si palestinieni, ca solutie a conflictului. „Vreau solutia pe care si-o doresc partile” - a spus presedintele Trump. Or asta este o schimbare fundamentala de pozitie a Statelor Unite.

Cu privire la procesul de pace, Trump crede ca el va fi cel care va gasi o solutie. Seful exexutivului a aratat „Stiu ca orice presedinte si-ar dori sa obtina pacea. Multi dintre ei s-au implicat catre sfirsitul mandatelor tocmai pentru ca nu credeau ca e posibil sa realizeze pacea. Si nu a fost posibil pentru ca ei nu au facut-o”.

Presedintele Trump a spus ca-l cunoaste pe Netanyahu de multi ani. „Un om destept. Un mare negociator. Cred ca vom ajunge la o intelegere. Ar putea fi mai amplu si mai bun decit ce se crede. Cei aflati in aceasta incapere inteleg ca e o posibilitate”.

„Sa incercam”, a replicat premierul Israelului. Trump a continuat „Asta nu pare prea optimist. Bun negociator”. Netanyahu a reiterat ca mai intii palestinienii trebuie sa recunoasca statul Israel si sa nu-i mai ceara distrugerea. Premierul israelian are de luat in considerare si aprópiatele alegeri. El trebuie sa mentina unitatea cabinetului, in conditiile in care este supus presiunilor politice interne.

XS
SM
MD
LG