Linkuri accesibilitate

Carlos FUENTES. Toate familiile fericite


Scriitorul mexican Carlos
Scriitorul mexican Carlos

Un imens caleidoscop de personaje, prinse în mrejele amorului.

De la Anna Karenina citire: „Toate familiile fericite seamănă una cu alta, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”, de la mexicanul Carlos Fuentes (1928-2012) răstălmăcire: romanul Toate familiile fericite, Curtea Veche, 2010, răspunde magistral la dezideratul de „unitate prin diversitate”, rotunjind 16 capitole şi tot atâtea „partituri” ale corului (al măicuţelor străzii, al cumetrilor rivali, al copiilor îndureraţi etc.). Un imens caleidoscop de personaje, prinse în mrejele amorului – matrimonial sau ilicit, dar şi, şi –, pe care descâlcindu-le, ţes tot felul de istorii, una mai incredibilă (şi totuşi, absolut verosimilă!) decât alta. Aş risca să stric tot farmecul naraţiunii dacă m-aş prinde să le repovestesc; de-aceea voi extrage nişte fraze care pot funcţiona pe cont propriu, fiecare fiind la fel de plină ca o istorie cap-coadă:

„Şi destinul are două feţe, ca un balonzaid cu două feţe, una te apără de frig şi cealaltă de ploaie.”

„Nu este de ajuns să te ridici împotriva părinţilor ca să te consideri fiu. Nu este de ajuns să te ridici împotriva şefului ca să te consideri liber.”

„Era acesta un clan familial pasiv şi fericit sau activ şi nefericit? Era familia perfect de plictisitoare sau plictisitor de perfectă?”

„Nu se iubeşte pe el. Îşi varsă ura pe mine.” „Doar că numai ochii lui îmi amintesc cum arătam când eram tânără.”

„Să fii bărbat nu înseamnă să nu mai fii copil, ci să începi să fii delincvent.”

„…de ce tot ce nu trebuie să facem nu permite nici o excepţie, în timp ce tot ce ne place să facem este întotdeauna o excepţie?”

„Este mai dureroasă aşteptarea unei iubiri ce va veni sau tristeţea dragostei pierdute?”

„Asta-i partea bună de a fi amantă şi nu soţie. De ce? Soţia face patul după ce a făcut amor. Amanta are o servitoare care i-l face.”

„…descoperind în noaptea nunţii că punându-şi banii împreună – prinţesa şi şmecherul – nu aveau cu ce să-şi cumpere nici măcar două ouă ca să le pună în frigider.”

„Viaţa constă în a ne obişnui că totul o să ne meargă rău.”

„O femeie este interesantă nu pentru că e o frumoasă, ci pentru că e altă frumuseţe.”

Cine ştie dacă una dintre aceste fraze nu-l va face pe un alt scriitor să ridice mănuşa aruncată de Carlos Fuentes, pentru a-i da o replică artistică pe măsură.

13 februarie ’17

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG