Linkuri accesibilitate

Donald Trump si-a anunţat candidatul pentru funcţia de judecător la Tribunalul Suprem


Donald Trump și Neil Gorsuch (stânga)
Donald Trump și Neil Gorsuch (stânga)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00
Link direct

Este vorba despre Neil Gorsuch, care ar urma sa-i ia locul lui Antonin Scalia, judecatorul decedat anul trecut.

Sa reamintim ca imediat dupa moartea lui Scalia, presedintele de atunci, Barack Obama a nominalizat un candidat, dar Congresul controlat de republicani a refuzat sa organizeze audieri pentru confirmare.

A urmat apoi campania electorala in care coalitia care l-a sprijinit pe Donald Trump a inclus un numar de republicani care, in ciuda scepticismului lor fata de anumite manifestari ale candidatului, au optat pentru el doar pentru ca s-a angajat sa numeasca un conservator, care sa-i locul lui Antonin Scalia.

Multi au spus la vremea respectiva ca urma cea mai adinca pe care noul presedinte o va lasa in istoria americana va fi configuratia Tribunalului Suprem, in conditiile in care acesta joaca un rol vital in decizii majore ale guvernului american.

De aceea, dreapta religioasa, cei care considera ca dreptul la port-arma este amenintat, cei sceptici cu privire la decizii ale tribunalului cu privire la drepturile homosexualilor s-au alaturat coalitiei lui Trump. Si ieri, presedintele si-a tinut cuvintul anuntind nominalizarea judecatorului Neil Gorsuch, un jurist conservator, care interpreteaza Constitutia nu doar in spiritul, ci si in litera ei, asa cum a facut-o si Antonin Scalia.

Proteste au izbucnit imediat ieri seara, demonstranti acuzindu-l pe Gorsuch, care a fost avocat reprezentind interesele unor mari corporatii, ca este indiferent la interesele paturilor nevoiase si ca are pozitii care nu tin cont de interesele familiilor americane.

Judecatorul, care are 49 de ani si poate sa fie la Curtea Suprema timp de decenii este agreat de ultra-conservatori pentru ca este un aparator al drepturilor religioase si se pronunta impotriva dreptului la avort.

Se anticipeaza ca batalia din Congres pentru aprobarea nominalizarii va fi acerba. Si acesta este doar inceputul, este posibil ca administratia Trump sa aiba si alte ocazii sa remodeleze Tribunalul Suprem pentru ca alti citiva judecatori au virste inaintate.

XS
SM
MD
LG