Linkuri accesibilitate

Elena Sârbu: „Acest radio ne va oferi posibilitatea să împărtășim ceea ce avem mai bun”


Radio Patrin, dedicat romilor din lumea întreagă, a deschis o redacție la Chișinău.

Radio Patrin, o reţea de staţii radio ce promovează drepturile etnicilor romi şi limba romani, cu sediul central la Amsterdam, şi-a lansat filiala la Chişinău. Noua instituţie media îşi propune să fie vocea etnicilor romi din Republica Moldova şi să educe tinerii în spiritul democrației şi a implicării în comunitatea în care trăiesc. Mai multe despre acest post de radio are Valentina Basiul.

Radio Patrin îşi propune să-i conecteze pe etnicii romi, oriunde s-ar afla, într-o reţea invizibilă de ascultători.

Este o sursă de informare exclusiv on line ce emite în mai multe limbi, de bază fiind romani.

Echipa Radio Patrin de la Chișinău
Echipa Radio Patrin de la Chișinău

Redacţia de la Chişinău va face pentru început doar o emisiune săptămânală de tip magazin, duminica, şi va pregăti ştiri. „Sămânţa” noii instituţii media, cum s-au exprimat cei care pun pe roate biroul local, a fost o finanțare din partea guvernului Olandei.

„Patrin” înseamnă „frunză”, și simbolizează mesajul transmis de o şatră care a staţionat în preajma unei localităţi pentru următoarele grupuri nomade că în comunitatea din preajmă locuiesc oameni buni.

Aidoma semnului găsit în drum, radio Patrin este o formă de comunicare, dar într-un format adaptat la tehnologiile moderne, spune Elena Sârbu, redactorul-şef al biroului din Chişinău

Elena Sârbu: „Acest radio ne va oferi posibilitatea să împărtășim ceea ce avem mai bun, ca societatea, în genere, a Republicii Moldova să ne cunoască şi să nu le fie frică să fie aproape de romi, să spargem stereotipurile care există despre romi, fiindcă şi noi suntem cetăţeni ai Republicii Moldova, noi iubim ţara noastră şi noi aspirăm, fel, spre un trai mai bun, mai decent şi european”.

Directorul reţelei, Orhan Galjus, spune că astăzi nouă din zece persoane ar deţine un smartphone şi că prin intermediul acestuia mulţi au acces la internet. Vorbește vag însă când îl întrebi despre accesul la internet în comunitățile din Republica Moldova. Insistă că Radio Patrin îşi propune să le vorbească etnicilor romi despre drepturile omului, despre toleranţă şi implicarea în comunitate, exact ca la Amsterdam, Kiev sau Mersin (Turcia), unde există birouri similare.

Orhan Galjus: „Noi, la Amsterdam, avem radio Patrin de câţiva ani. Ideea noastră a fost să dezvoltăm o instituţie media bazată pe comunitate. Şi ceea ce noi facem la Amsterdam, şi scopul nostru este să facem peste tot unde avem filiale, este o combinaţie între radio comunitar şi jurnalism civic. Internetul este motorul vieţii progresiste. Chiar dacă romii locuiesc într-o anume ţară, ei sunt globali, globalizaţi”.

La lansarea redacţiei din Republica Moldova a venit şi baronul romilor, Artur Cerari.

El a promis că va apela la „poşta ţigănească” pentru a promova radio Patrin şi pe meleagurile moldovene.

Artur Cerari: „Vreau să scot pălăria baronului în faţa domnului Orhan, că ne-a onorat cu prezenţa sa ca să deschidem în Republica Moldova radio Patrin. Eu, din partea mea, voi face tot posibilul ca să facem schimbări în societatea noastră ca romii noştri să aibă acces la această sursă de informaţie”.

Iniţiatorii postului special pentru romi spun că-şi doresc să ajungă şi pe frecvenţe radio şi că mai multe organizaţii ar putea să-i susţină.

Deocamdată, nu e clar cărui public i se adresează. Mai mulţi activişti afirmă că romii din Republica Moldova nu prea cunosc limba romani literară ce i-ar ajuta să înţeleagă programele difuzate din alte colţuri ale lumii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG