Linkuri accesibilitate

„România are nevoie acum de un centru rațional și puternic” (Dilema Veche)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

„30.000 de oameni pe străzile Bucureștiului la doar o lună de la alegeri e o performanță pe care n-aș fi anticipat-o în decembrie 2016. Nu mă așteptam la pasivitate, însă mobilizarea fantastică de energii de la finalul săptămânii trecute e un fenomen ieșit din comun”, scrie Teodor Tiță în săptămânalul Dilema Veche. El remarcă și media de vârstă „mai înaintată decât la obișnuitele proteste bucureștene”. „Ruptura din societate devine din ce în ce mai mare, iar răbdarea expiră”, dar, mai notează comentatorul, e greu de estimat în ce direcție se va radicaliza opoziția civică. „Statul român, spune Teodor Tiță, alege să își creeze condițiile pentru implozie în cel mai nefericit moment istoric al ultimilor douăzeci de ani. Schimbarea de putere de la Washington, confuzia din Uniunea Europeană și militantismul antioccidental rusesc nu alcătuiesc împreună cel mai bun context pentru ca România să ofere lumii imaginea unei provincii erodate de mize mici, lipsă de viziune și demersuri politice maniacale. România are nevoie acum de un centru rațional și puternic”, care însă are puține șanse să se coaguleze repede.

Pe site-ul Hotnews se poate citi o analiză din mers a proiectului de buget pentru anul în curs formulat de alianța de guvernare. Cum promisiunile făcute în campanie nu au de unde să fie acoperite, există varianta periculoasă de a se smulge bani de oriunde se poate. Pe termen scurt, cel mai simplu este de la companiile de stat, care s-ar părea că vor fi obligate să returneze bugetului minimum 90% din profitul obținut anul trecut. Așadar, nu vor avea deloc bani de investiții. În domenii sensibile, precum transporturile și energia, consecințele ar putea fi dramatice.

Comentariul Ioanei Ene-Dogioiu, de la ziare.com, abordează de asemenea consecințele intențiilor șocante ale guvernului PSD-ALDE: mai întâi, cele două ordonanțe care ar institui grațieri și aministii inclusiv ale unor fapte de corupție, și ar dezincrimina incompatibilitatea în funcția publică, abuzul și neglijenței în serviciu. Apoi, proiectul de buget. Soarta investițiilor străine în România chiar este acum în mâna actualilor guvernanți. Ambasadorul Germaniei „a spus aproape explicit că investițiile germane depind de respectarea standardelor statului de drept”, (...) așa că, își continuă Ioana Ene ideea, „blocada externă se va simți și economic din plin. Ea evocă și varianta ca aceste ordonanțe controversate, împotriva cărora sunt anunțate manifestații și duminică, să fie trimise spre aprobare ca legi în parlament. Eventual diluate, dar în continuare suficient de amenințătoare pentru statul de drept. Ioana Ene Dogioiu se întreabă în finalul articolului dacă oamenii corecți din Partidul Social Democrat, cei care nu stau cu frica pușcăriei în sân, sunt chiar dispuși să joace viitorul lor, al partidului și al țării de dragul intereselor lui Liviu Dragnea.

XS
SM
MD
LG