Linkuri accesibilitate

Donald Trump negociator și îngrijorări americane


Declarații care au inflamat spiritele în America și în lume și par să confirme ceea ce erau de-acum temeri serioase cu privire la președintia Trump.

Presedintele ales Donald Trump continuă să facă declarații care generează îngrijorare. Ce spun observatorii despre aceste luari de pozitie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Cele mai recente declaratii ale lui Donald Trump indică, deocamdata, un singur lucru si anume ca luarile sale de pozitie din campanie, considerate la vremea respectiva pozitionari electorale sint cel putin, punctul de plecare, de la care va porni, atunci cind vineri va prelua conducerea Americii.

Într-un recent interviu, Trump a spus ca Alianta NATO este depasita. In acelasi interviú, intrebat daca are vreo preferinta intre Putin si Merkel, el a raspuns ca ii va trata pe amindoi cu incredere la inceput, dar ca asta s-ar putea schimba rapid, parind sa sugereze o echivalenta intre un aliat de nadejde al Americii si cel mai inversunat adversar.

Apoi presedintele ales a anuntat ca se va intilni foarte repede cu Vladimir Putin si ca are o oferta de facut. Toate sint declaratii care au inflamat spiritele in America si in lume si au parut sa confirme ceea ce erau de-acum temeri serioase cu privire la presedintia Trump. Si, intr-o logica obisnuita, asa si trebuie sa fie. Dar probabil nu si din perspectiva celui care daca nu a scris, cel putin a inspirat cartea Arta Negocierii.

Marine Le Pen, candidata prezidențială a Frontului Național din Franța, la o cafea la Trump Ice Cream Parlor la parterul clădirii Trump Tower, sediul președintelui-ales Donald Trump la New York, 12 ianuarie 2017
Marine Le Pen, candidata prezidențială a Frontului Național din Franța, la o cafea la Trump Ice Cream Parlor la parterul clădirii Trump Tower, sediul președintelui-ales Donald Trump la New York, 12 ianuarie 2017

Inca din campanie, Donald Trump a acuzat liderii politici ca spun dinainte adversarului ce urmeaza sa faca. Si ca au negociat cele mai dezastruoase acorduri pentru America. Pentru Donald Trump, ceea ce declara acum pare doar o pozitionare pentru negocieri, o prima mutare. El incearca sa porneasca de la zero, fara trecut si idei preconcepute, ipoteza riscanta si nerealista, in relatiile internationale. Asa si-a construit faima de negociator, in afacerile sale, tratind fiecare tranzactie in parte, in izolare, cu toate cartile pe masa. Asta nu inseamna ca-si va mentine pozitiile respective sau ca crede in ele, ele sint doar instrumente de negociere, dind sah tuturor locurilor comune si socind conventii prestabilite si reguli.

Cu cit premizele sint mai provocatoare, cu-atit jucatorii devin mai destabilizati, scosi din zona de comfort si pot comité erori. Obiectivul este interesul american, in primul rind, asa cum il vede Donald Trump. Desi este normal ca declaratiile presedintelui ales sa ingrijoreze, nu avem incotro decit sa vedem unde doreste Donald Trump sa ajunga si unde ne va duce pe toti.

XS
SM
MD
LG