Linkuri accesibilitate

Statele Unite în săptămîna inaugurării președinției Trump


Donald Trump la conferința sa de presă la New York la 11 ianuarie
Donald Trump la conferința sa de presă la New York la 11 ianuarie

Adevaratul test al democrației liberale în America este capacitatea instituțiilor de a menține elanul innoitor al noii administrații în limitele principiilor și valorilor americane și în slujba populației.

O saptamina care, dupa toate probabilitatile, va marca viitorul ordinii internationale incepe. Ce se discuta in aceste zile in Statele Unite, despre apropiata presedintie Trump? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Se discuta multe si in contradictoriu despre apropiata presedintie Trump, dar nici pe de parte „revolte stradale”, cum filozoful francez Bernard-Henri Lévy a spus ca se astepta sa vada, odata ajuns in Statele Unite, data fiind primejdia pe care el o anticipeaza.

La sfirsitul saptaminii au fost citeva manifestatii de protest si una majora, care nu vizeaza direct presedintia Trump, ci drepturile femeilor va avea loc la o zi dupa inaugurare, fiind asteptate circa 200 de mii de persoane. Dar, altfel, sprijinitori si oponenti ai lui Donald Trump sint angajati in dezbateri de presa, incercind sa anticipeze ce s-ar putea intimpla, ceea ce nu este deloc simplu.

Un handicap este faptul ca America nu are experienta cu un astfel de stil de conducere la virf si chiar si expertilor le este greu sa se raporteze la un tip de lider cu care, in cel mai bun caz au avut contact doar intelectual, din lecturi.

In revista Forbes, Melik Kaylan a publicat un articol cu titlul „Cum va fi resimtita era Trump: Indicii provenite de la regimuri populiste in lume”. Exemplele vin din tari unde democratia liberala este in retragere, cum sint Turcia, Ungaria, Polonia, Filipine.

Un segment din populara emisiunea CNN, gazduita de Fareed Zakaria s-a referit ieri la faptul ca Statele Unite ar putea traversa acum aceasi retragere a democratiei liberale, cu un líder autoritar si pe fondul slabirii acelor mecanisme, care constituie fundatia actualei ordini. La incheierea segmentului, Zakaria se intreba cine va apara acum democratia liberala in Statele Unite.

Alegerile acopera doar o componenta a democratiei. Viziunea parintilor fondatori ai Americii a fost sa creeze mecanisme institutionale, care sa ingradeasca puterea unui singur om, fie si ales prin votul majoritatii. Adevaratul test al democratiei liberale in America nu este rezultatul scrutinului in sine, cit capacitatea institutiilor de a mentine elanul innoitor al noii administratii in limitele principiilor si valorilor americane si in slujba populatiei. Numai dupa acest test, in timp ne vom putea pronunta in legatura cu impactul curentului populist asupra democratiei liberale in America.

Multi s-au mirat de rezultatul scrutinului. Asta este in trecut si spre binele tuturor un putem decit spera ca presedintia Trump va fi un succes, ca temerile initiale vor fi infirmate, ca innoirea va fi una utila si nevatamatoare. Ce se va intimpla este un important test al maturitatii democratice in America, viabilitatii si soliditatii institutiilor.

XS
SM
MD
LG