Linkuri accesibilitate

Ucraina și războiul hibrid în curs (Video)


Coperta Raportului redactat de Ilia Iașin
Coperta Raportului redactat de Ilia Iașin

Raportul „Agresiunea hibridă” a Kremlinului. Un interviu cu Ilia Iașin.

Ilia Iașin, unul dintre liderii mișcării „Solidaritatea”, de opoziție în Federaţia Rusă, a făcut public un nou raport „Agresiunea hibridă” a Kremlinului, cu privire la războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Într-o emisiune realizată de colegul nostru de la Radio Svoboda, Mihail Sokolov, Ilia Iașin explică de ce războiul hibrid purtat de Kremlin împotriva Ucrainei este periculos în primul rând pentru Rusia.

Radio Svoboda: Care este scopul publicării acestui raport? De ce anume acum?

Ilia Iașin
Ilia Iașin

Ilia Iașin: „Noi ne-am obișnuit cumva cu ideea că războiul de pe teritoriul Donbassului s-a încheiat, continuă doar din când în când doar niște schimburi de focuri, dar cel puțin sunt semnate și cât-decât funcționează acordurile de la Minsk, situația s-a stabilizat.

Însă problema nu este soluționată și Putin depune eforturi imense pentru a restabili controlul asupra Ucrainei, folosind în acest scop diverse metode, care la Kremlin sunt numite metode hibride de purtare a războiului. Sunt metode care sunt folosite și în alte țări europene, metode legate de influența propagandistică asupra opiniei publice, de tot felul de provocări politice care generează conflicte în interiorul țărilor, în așa fel încât se fac „ape tulburi” în care Kremlinul pescuiește – prin intermediul politicienilor locali corupți, a jurnaliștilor locali, a liderilor de opinie locali.

În Ucraina specificul mai constă încă și în faptul că interesele Kremlinului și ale oligarhilor corupți locali coincid perfect. Și unii, și alții încearcă să arunce Ucraina în haos. Pentru oligarhi acest lucru ar însemna restabilirea vechilor poziții, pierdute de pe vremea lui Ianukovici. Pentru Kremlin înseamnă crearea unei situații în care să încerce să readucă la putere politicieni loiali, politicieni care pot apăra interesele Kremlinului, pot permite Kremlinului să-și restabilească controlul asupra situației.

Analizei acestor metode de agresiune hibridă este dedicat raportul meu analitic. Mi-am propus să arăt oamenilor cum funcționează acest mecanism, în primul rând cetățenilor ruși, pentru ca aceștia să vadă pe ce sunt cheltuiți banii lor. Pentru că eu consider că aceste lucruri sunt în detrimentul intereselor noastre, a țării noastre.

Rezultatul politicii lui Putin, al tuturor acestor războaie hibrid, al acestor aventuri geopolitice a devenit faptul că Rusiei nu i-a mai rămas niciun aliat, Rusia a început să fie percepută drept o putere care prezintă un pericol sistematic, drept o putere imprevizibilă. Acesta este rezultatul principal al politicii lui Putin.”

Radio Svoboda: Ați spus că acest raport este destinat în primul rând cetățenilor Federaţiei Ruse. Dar impresia mea este că societatea rusească în marea ei majoritate susține acțiunile autorităților și este de acord ca banii ei să fie cheltuiți pentru acest război. Care e percepția Dvs? Poate fi schimbat acest punct de vedere?

Ilia Iașin: „Eu cred că, într-adevăr, o parte dintre cetățenii ruși susțin ceea ce face Putin inclusiv pe arena internațională și această retorică pe care Putin o folosește împotriva Ucrainei și împotriva altor țări europene vine pe un teren fertil. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne conformăm acestei realități, nu însemnă că așa va fi mereu. Nu însemnă că dacă în țară lucrurile nu merg așa cum trebuie nu trebuie să încercăm să le schimbăm.

Eu încerc să le explic compatrioților mei că actualul curs pe care îl promovează Putin atât în interiorul Rusiei, cât și în exterior este păgubos pentru țara noastră – acest lucru contravine intereselor naționale ale țării noastre, duce la faptul că Rusia intră într-o izolare totală, la faptul că Rusia este percepută ca o țară neprietenă și periculoasă. Și acest lucru, în definitiv, este în detrimentul tuturor intereselor Rusiei, nu doar din punct de vedere economic, dar și din punctul de vedere al perspectivei istorice a țării. Sunt sigur că Rusia este interesată să obțină un succes în a deveni o putere europeană modernă care va fi respectată în lume și nu privită cu frică. În asta constau interesele naționale ale Rusiei.”

Radio Svoboda: Nu vă îngrijorează faptul că odată cu venirea noului președinte în SUA toată politica Occidentului s-ar putea schimba la modul foarte serios, inclusiv în ceea ce privește Ucraina?

Ilia Iașin: „Trebuie să reieșim din faptul că și Trump, și acei oameni care vor ocupa pozițiile-cheie în administrația lui, sunt în primul rând nu pro-Kremlin, ci sunt pro-americani. Acest lucru înseamnă că aceștia vor avea cu Putin, oricum, dificultăți obiective, controverse obiective. Da, probabil la început va fi un fel de „lună de miere”, poate că vor fi ridicate anumite sancțiuni, probabil că vor bea ceai împreună și vor merge în vizite unii la alții, dar contradicțiile inevitabil vor apărea.

Și este foarte important ca politicienii europeni și americani să înțeleagă că chestiunea Ucrainei nu este un oarecare subiect privat local, ci este o chestiune care ține de întreaga structură, întreaga construcție a securității europene. A uita despre Ucraina, cu atât mai mult a-i da lui Putin posibilitatea de a „înghiți” Ucraina, de a o îngurgita înapoi – este un lucru periculos nu doar pentru poporul ucrainean, nu doar pentru partea pro-occidentală a societății rusești, ci este un lucru periculos pentru întreaga Europă.”

Radio Svoboda: Șaptesprezece foști și actuali lideri ai unor țări din Europa Centrală și de Est i-au adresat lui Donald Trump un apel prin care îi sugerează să se gândească de două ori înainte de a iniția o apropiere de Rusia. Printre aceștia este președintele Bulgariei, fostul președinte al României, președintele Estoniei, mai mulți politicieni de vază. Astfel încât da, într-adevăr, aceste îngrijorări sunt transmise către SUA. Dar impresia din raportul Dvs. este că ați evitat să abordați problemele care există în interiorul Ucrainei, inclusiv faptul că reformele trenează…

Ilia Iașin: „Eu înțeleg foarte bine că în politica ucraineană lucrurile nu sunt perfecte. În general politicieni ideali nu există. Eu înțeleg perfect cât de multe probleme are societatea ucraineană. Dar eu sunt de părere că ucrainenii sunt capabili să-și rezolve aceste probleme de sine stătător, fără recomandările mele.

Pe mine mă îngrijorează felul în care se construiesc relațiile dintre țările noastre. Pe mine mă îngrijorează felul în care Putin folosește propaganda, folosește corupția pentru a impune voința sa Ucrainei.

Eu sunt interesat, absolut sincer, de succesul reformelor ucrainene, pentru că sunt de părere că acest lucru ar conveni în primul rând acelei părți a societății ruse care vrea schimbări.

Cum funcționează propaganda putinistă? Ei spun: „Vreți schimbări? Veți primi ceea ce vedem în Ucraina – război, corupție, oligarhi și așa mai departe”. Și, din contra, dacă Ucraina va obține succese pe calea reformelor, dacă Ucraina în următorii câțiva ani se va constitui ca o putere europeană de succes, acest lucru va fi o foarte bună istorie de succes pentru a arăta că schimbările pot aduce transformări pozitive. Din acest punct de vedere, eu bineînțeles că le doresc succes ucrainenilor, dar nu mă consider în măsură să le dau careva sfaturi și recomandări. Sunt convins că se vor lămuri singuri.”

XS
SM
MD
LG