Linkuri accesibilitate

Tensiuni între președinte și coaliția majoritară („22”)


Liviu Dragnea și-a pierdut brusc busola (Emilian Isăilă/Adevărul).

În presă, tensiunea de pe scena politică pare relativă. Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta prima propunere de premier a coaliției majoritare formate din Partidul Social-Democrat și Alianța Liberalilor și Democraților îi înfurie pe unii comentatori. Ei cred că șeful statului era dator să ofere explicații pentru respingere. În schimb, îi lasă liniștiți pe alții, convinși că președintele a acționat în limitele constituționale. Doar Cristian Câmpeanu, de la revista 22, ajunge la concluzia că ar fi poate mai nimerit în situația de azi, când PSD nu s-a decis dacă declanșează suspendarea președintelui sau „cedează” și face o a doua propunere de premier, să se pronunțe Curtea Constituțională. Legea supremă a României are destul articole și paragrafe ambigue, iar acest lucru trebuia de mult corectat.

Alina Mungiu-Pippidi îl critică pe ton ridicat pe președinte, în Adevărul: după ce liberalii dintre care provine au pierdut alegerile, Iohannis s-ar afla în criză politică personală și ar fi ajuns să accepte „mutări în plic” furnizate de fostul șef de stat, Traian Băsescu. Acestuia din urmă i se atribuie puterea de a-l fi convins pe Iohannis să nu o accepte pe Sevil Shhaideh. În acest articol, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, apare mai aproape de postura de victimă: da, ar fi putut fi el propunerea de premier a PSD, dar a primit niște condamnări „dubioase”, consideră Mungiu-Pippidi, adică pentru fapte care se comit pe scară largă în România (fraude electorale, de exemplu). Ipoteza analistei este că scandalul iscat la respingerea lui Sevil Shaiddeh nu e decât o perdea de fum care să acopere celălalt scandal, mult mai „tare”, se subînțelege: a dispărut subit inculpatul Sebastian Ghiță, aflat sub control judiciar, iar el, susține Alina Mungiu-Pippidi, ar fi putut avea de zis unele lucruri neplăcute chiar despre Klaus Iohannis și alți lideri politici sus-puși.

Tot în Adevărul, Mircea Morariu vede doar „stilistică” în discuția dacă trebuia sau nu să dea vreo explicație Klaus Iohannis. Legea e de partea lui, respingerea propunerii e perfect legală.

Mai degrabă pare să fi zbârcit-o Liviu Dragnea, scrie Emilian Isăilă pe site-ul ziare.com. Omul și-ar fi pierdut brusc busola după anunțarea rezultatului alegerilor parlamentare din 11 decembrie (pe primuk loc, cu scor detașat, PSD). Să-l fi părăsit prea devreme consilierii israelieni? Fapt e că, spune jurnalistul, Dragnea s-a prezentat nepregătit la conferința de presă în care a trebuit să reacționeze la refuzul președintelui și continuă să lase impresia că nu are niciun plan. Asta după ce a mai făcut destule greșeli: de pildă, „a distrus orice forma de democrație din interiorul PSD”, procedând ca un „lider absolut al partidului”: numesc pe cine vreau, nu mă consult cu nimeni. Și-a bulversat electoratul, fiindcă după „o campanie bazată pe cultivarea naționalismului, creștinismului-ortodox și a românismului” a nominalizat pentru poziția de prim-ministru o reprezentantă a minorității turce.

XS
SM
MD
LG