Linkuri accesibilitate

Răspunsul SUA la încercarea Rusiei de a influența alegerile


Administratia Obama este pe cale sa anunte masuri punitive impotriva Rusiei, pentru ceea ce este considerat incercarea Moscovei de influenta alegerile americane. Care sint masurile preconizate?- e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Conform surselor oficiale americane, raspunsul administratiei americane va include atacuri cibernetice sub acoperire. Saptamina aceasta ar putea fi anuntate insa si aspectele publice ale acestei riposte.

Sanctiunile care ar putea fi incluse sint incununarea citorva saptamini de discutii interne, la Casa Alba, cu privire la revizuirea unui ordin executiv din 2015 cu privire la autoritatea presedintelui de a raspunde la atacuri cibernetice, din strainatate. Dar la vremea respectiva nu erau luate in considerare actiuni ostile menite sa perturbeze procesul electoral american.

Initial ordinul executiv viza actiuni de piraterie cibernetica care afecteaza securitatea nationala, infrastructura si economia americana. Amenintarea cu folosirea prerogativelor prezidentiale a facut anul trecut ca presedintele Chinei sa se angajeze ca tara sa va inceta sa pirateze firme americane, pentru beneficiul celor chineze. Dar oficialitati americane au stabilit in aceasta toamna ca acelasi ordin executiv nu poate fi folosit si pentru actiunile puse pe seama Rusiei, in contextul alegerilor.

Moscova neaga ca ar fi avut vreun amestec. Administratia Obama doreste nu doar sa pedepseasca Moscova pentru cele intimplate dar sa si creeze un cadru normativ care sa nu-i permita lui Donald Trump sa anuleze actiunile stabilite.

Ordinul initial care acoperea actiuni de piratarie cibernetica care vizau retele energetice, alte obiective de infrastructura si economia americana, prevedea intre sanctiuni, anchetarea proprietatilor din America ale celor implicati, blocarea unor tranzactii comerciale cu acestia si impiedicarea accesului in Statele Unite.

Administratia Obama isi doreste un raspuns puternic pentru a descuraja Rusia sa se mai amestece in alegerile americane, in viitor. Fireste ca exista de-acum sanctiuni impotriva Rusiei si eficacitatea unui adaus este discutabila, dar se considera ca un pachet de sanctiuni la care sa se adauge si alte masuri s-ar putea dovedi totusi eficace.

XS
SM
MD
LG