Linkuri accesibilitate

Tactica și strategia lui Dragnea (Hotnews.ro, Contributors.ro)


Un singur articol despre împlinirea a 27 de ani de la revoluția din decembrie 1989, în presa de mai mare audiență: cel al lui Mircea Morariu, publicat în Adevărul. În rest, tir compact pe tema puterii imense obținute în urma alegerilor parlamentare de liderul social-democrat Liviu Dragnea și a felului în care a înțeles deja să o comunice, și anume prin propunerea ca prim ministru a cvasi-necunoscutei Sevil Shhaideh. Analiștii evaluează tactica și strategia lui Dragnea.

Ca tactician, s-ar părea că e cel mai eficient lider pe care l-a avut PSD-ul de la Iliescu și Adrian Năstase încoace. Cristian Pantazi amintește pe Hotnews ce bine a jucat liderul PSD rolul de om stăpânit, dispus la bunul compromis, păcălind multă lume. Cu Sevil Shhaideh premier, el va fi indirect premierul de facto - „deocamdată”, după cum s-a exprimat. Numai că, potrivit lui Pantazi, strategia e perdantă pe termen mai lung: a încerca să aplici în România modelul Plahotniuc înseamnă să consideră cele două țări la același nivel, iar asta e greșit.

Tot pe hotnews.ro, Dan Tapalagă vede în Liviu Dragnea încă un politician căruia puterea i-a luat mințile: a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis vorbind „exact ca un satrap latino sadea, unul provenit din Medellin, care își pune contabilul personal să conducă țara și agită briciul suspendării la gâtul președintelui” în caz că nu-i acceptă propunerea de prim-ministru. „Râdem cu gura până la urechi de Dragnea care, continuă Tapalagă, după ce s-a luptat (în campanie) cu străinii, cu nemții lui Iohannis și cu francezii lui Cioloș, cu soroșistii și cu ungurii, să propună (...)un etnic turco-tătar la funcția de premier iar în aceeași zi să semneze un protocol de colaborare parlamentară cu UDMR! Este, să admitem, de un cinism abisal”.

„Liviu Dragnea nu trebuie subestimat”, mai ales când „opoziţia este fragmentată”, iar „media nu este altceva decât o portavoce grotescă de propagandă”, avertizează Ioan Stanomir pe contributors.ro. „Aroganţa lui Dragnea nu are nimic din ironia de prost gust a lui Victor Ponta. (...) Declaraţiile care au urmat întrevederii de la Cotroceni sunt lipsite de echivoc: sentinţa sa de condamnare este una nedreaptă şi motivată politic, iar vremea revenirii sale nu va întârzia. (...) Viziunea despre constituţie şi stat de drept a lui Liviu Dragnea este cât se poate de clară. Tot ceea ce stă în calea omnipotenţei sale și a voinţei PSD nu are raţiune de a exista”.

Pe a platforma contributors.ro, Iulian Leca merge și el pe ideea că le termen mai lung, Dragnea va pierde. A început deja cu stângul. Pentru acest comentator, propunerea neașteptată a lui Sevil Shhaideh ca prim ministru va fi înțeleasă de electoratul pesedist ca „o diluare” a voturilor lui. „Doamna Shhaideh reprezintă mai mult interesele lui Dragnea și mai puțin pe ale lor”.

„Eu cred, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe aceeași platformă, că poporul pesedist e fericit. Toarce mulțumit pentru că, în sfârșit, și-a găsit un nou tătuc, de care nu a mai avut parte de pe vremea lui Adrian Năstase. A primit victoria istorică, a primit guvernarea, cineva are controlul. Asta contează. Restul sunt detalii”.

XS
SM
MD
LG