Linkuri accesibilitate

ACTUALIZARE: Poliția germană îl caută în toată Europa pe atentatorul de la Berlin


„De ce?” - Berlin, 20 decembrie 2016
„De ce?” - Berlin, 20 decembrie 2016

Principalul suspect este un tânăr tunisian, care se afla deja în atenția autorităților.

Germania a oferit o recompensă de până la 100.000 de euro pentru informații privindu-l pe tunisianul de 24 de ani Anis Amri, suspectat de implicare în atacul cu camionul asupra târgului de Crăciun de la Berlin, soldat luni cu 12 morți și aproape 50 de răniți. Într-o notă publică, procurorii au spus că suspectul, al cărui permis temporar de reședință în Germania s-a găsit în camion, sub scaunul șoferului, poate fi „înarmat și periculos”.

Suspectul Anis Amri, poze postate de poliția germană , 22 decembrie 2016
Suspectul Anis Amri, poze postate de poliția germană , 22 decembrie 2016

Ceva mai devreme, miercuri, autoritățile din landul Renania de Nord-Westfalia spuseseră că tunisianul încercase fără succes să obțină azil în Germania și se afla în atenția serviciilor de securitate germane. Încercările de a-l deporta au eșuat pentru că el nu avea actele de identitate necesare și pentru că Tunisia nu ar fi fost sigură că e vorba într-adevăr de un tunisian. Între timp, din Tunisia, s-a relatat miercuri că poliția tunisiană a început să-i chestioneze pe părinții suspectului, în satul lui natal din centrul țării. Tatăl suspectului a spus, potrivit unui post de radio din Tunisia, că el a părăsit țara în 2011, ca imigrant ilegal, și că a făcut patru ani de închisoare în Italia pentru că ar fi incendiat o școală.

Anis Amri, scrie „Bild” , este posesorul mai multor paşapoarte. Potrivit publicaţiei „Spiegel-online”, suspectul s-a născut în anul 1992. Publicaţia mai susţine că în februarie ar fi fost suspectat că ar întreţine legături cu organizaţia teroristă Statul Islamic (IS).

Tîrgul de Crăciun din Berlin/
Tîrgul de Crăciun din Berlin/

Iniţial, tunisianul, în vîrstă de 23 de ani, a locuit într-o tabără rezervată azilanţilor, apoi şi-a schimbat de mai multe ori domiciliile şi identităţile. La Berlin s-a înregistrat sub numele de Ahmad Z. şi Mohamed H. din Egipt, respectiv Liban. „Bild” susţine că s-ar fi aflat în vizorul poliţiei, fiind învinuit de vătămare corporală, reuşind însă să se sustragă arestării.

Între timp s-au aflat şi noi detalii privind moartea violentă a şoferului polonez, găsit mort în cabina camionului. Potrivit postului de radio „Deutschlandfunk”, şoferul a fost ucis imediat după săvîrşirea atentatului de către făptaşul actului terorist.

Un polițist de gardă în apropiere de biserica Kaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche, Berlin, 21 decembrie 2016
Un polițist de gardă în apropiere de biserica Kaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche, Berlin, 21 decembrie 2016

La două zile după atacul de luni seara, la Berlin au fost redeschise toate cele 60 de tîrguri de Crăciun din oraş. Odată cu normalizarea vieţii cotidiene a început o amplă dezbatere referitoare la necesitatea consolidării măsurilor de siguranţă şi formelor de prevenire a unor acţiuni teroriste.

Miercuri seară, sute de tineri au demonstrat la Berlin pentru toleranță și o societate deschisă, reacție la manifestația organizată de partidul extremist NPD, care a cerut ca „granițele să fie închise”. La manifestația NPD au participat circa 180 de persoane, estimează polițai berlineză.

Polarizarea la nivelul societății, ilustrată de cele două demonstrații de la Berlin, se reflectă și în lumea politică. Ecologista Ramona Pop, originară din România, care deţine în guvernul land-ului Berlin portofoliul economiei, a respins propunerile unor politicieni care doresc să extindă supravegherea video.

Într-un interviu difuzat miercuri de postul de radio „RBB, Pop a spus că se situează pe linia senatorului berlinez pentru probleme interne, care şi el s-a pronunţat contra unor exagerări în domeniul siguranţei.

Mai mulţi experţi germani nu sînt convinşi de veridicitatea mesajului prin care Statul Islamic (IS) a revendicat atentatul de la Berlin. Ministrul federal de interne a declarat (potrivit RBB) în legătură cu acest mesaj că se investighează anumite piste, fără a preciza despre ce ar fi vorba.

XS
SM
MD
LG