Linkuri accesibilitate

Platforma DA își anunță planurile politice


La unul din protestele Platformei DA, aprilie 2016
La unul din protestele Platformei DA, aprilie 2016

Liderii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, care la scrutinul prezidenţial au susţinut-o pe canidata PAS, Maia Sandu, au înaintat guvernării de la Chişinău un şir de condiţii menite, potrivit lor, „să oprească înrobirea totală a cetăţenilor”. Conducerea PPDA a formulat mai multe cereri şi pentru preşedintele ales, Igor Dodon, pe care l-a îndemnat să renunţe la „demagogie politică”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct

Într-o primă apariţie publică după scrutinul prezidenţial soldat cu victoria socialistului Igor Dodon, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a anunţat că va reveni la protestele ce au stat la baza lansării formaţiunii în politică. Motive de nemulţumire ar fi mult prea destule, spun reprezentanţii partidului, care au întocmit o listă cu zece initiative menite să „oprească înrobirea totală a cetăţenilor ţării”. Între acestea, demiterea Procurorului general actual și desemnarea unui Procuror general independent sau anularea legii prin care statul a pus pe umerii cetăţenilor povara recuperării aşa numitului „furt al miliardului”. Liderii PPDA au înaintat cereri similiare şi preşedintelui ales, Igor Dodon, pe care l-au îndemnat „să renunţe la demagogia geopolitică”. Vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari, explică de ce partidul a impus preşedintelui ales şi o dată limită pentru realizarea cererilor: zece zile de la învestirea în funcţia de şef al statului:

„Preşedintele care a promis că va fi şeful statului pentru toţi cetăţenii este obligat la ora actuală să întreprindă măsuri imediate în vederea demontării acestui regim, dar să nu umble cu nişte propuneri geopolitice, geostrategice, cum ar fi federalizarea care, până la urmă, poate duce până la război civil şi care nu este agreată de minim jumătate din populaţie. Iată, acum va fi primul test şi un test foarte important pentru preşedintele nou ales. Asta este solicitarea insistentă din partea Platformei Demnitate şi Adevăr.”

Fără a anunţa calendarul posibil, conducerea PPDA a menţionat că va organiza noi proteste împotriva guvernării şi că va purcede la colectarea de semnături pentru anularea legii prin care a fost transformată în datorie publică garanţia oferită de Guvern Băncii Naţionale care, la rândul ei, în 2014, apoi în 2015, a alocat celor trei bănci devalizate: Banca Socială, Unibank şi Banca de Economii, peste 14 miliarde de lei. Preşedintele PPDA, Andrei Năstase, a chemat şi partidele extra-parlamentare: Partidul Acţiune şi Solidaritate, în frunte cu Maia Sandu, şi formaţiunea Partidul Nostru a lui Renato Usatîi, să creeze ceea ce Andrei Năstase a numit „un pol anti-oligarhic”:

„Protestul rămâne un instrument al Platformei Demnitate şi Adevăr. De fapt, este un instrument al unor societăţi civilizate, al unor societăţi dezvoltate şi nu neapărat de la un protest se aşteaptă, aşa cum şi-a dorit-o guvernarea, devastări, aprinderi de edificii etc. Un protest poate fi desfăşurat, aşa cum am demonstrat-o noi pe parcusul celor doi ani de activitate deja, ca entitate civică şi politică, poate fi defăşurat paşnic şi civilizat, democratic. De data asta, e nevoie să ne conjugăm eforturile, astfel încât guvernării să nu-i rămână decât alternativa eliberării statului nostru din captivitate, eliberării instituţiilor de drept şi de reglementare şi punerea acestora în slujba sau în serviciul cetăţeanului.”

Analizând cererile înaintate de Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, comentatorul Ion Tăbîrţă observă că acestea au o tentă electorală, iar formaţiunea, cel mai probabil, se pregăteşte de pe acum de parlamentarele din 2018. Analistul politic îndeamnă însă conducerea formaţiunii să măsoare de şapte ori atunci când îşi va alege partenerii de coaliție:

„Când mergi în parteneriat cu Maia Sandu şi cu partidul PAS este una, tu eşti credibil în lupta contra puterii politici şi că doreşti un alt tip de abordare politică şi un alt tip de instituţie. Cu totul altceva este atunci când mergi cu Renato Usatîi, care este un personaj destul de controversat. Să ne amintim că Renato Usatîi la recentele alegeri prezidenţiale până la urmă l-a susţinut pe Igor Dodon. Mie îmi vine greu să cred că Dl Usatîi luptă contra oligarhiei, mai degrabă Dlui luptă cu anumite personaje concrete care acum sunt la putere sau sunt descendenți ai puterii.”

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a rezultat din mişcarea civica cu aceeaşi denumire care în 2015 a organizat demonstraţii de amploare împotriva „guvernării corupte”. Acestea au început în vara anului trecut, adunând în unele zile, potrivit presei, zeci de mii de oameni. Din septembrie 2015 şi până august 2016, manifestanţii au avut instalate corturi în faţa guvernului. La scrutinul prezidenţial din această toamnă, preşedintele formaţiunii s-a retras din cursă în favoarea liderei PAS, Maia Sandu. PPDA nu şi-a anunţat deocamdată concluziile privind prestaţia politică în parteneriat cu formaţiunea PAS.

Previous Next

XS
SM
MD
LG