Linkuri accesibilitate

Surpriza cea mare a alegerilor - scorul obținut de Maia Sandu (Formula-As)


Într-un interviu acordat revistei Formula-As despre schimbările care au loc la nivel global, profesorul universitar de științe politice Radu Carp abordează și situația din Republica Moldova după alegerea ca președinte a lui Igor Dodon. Carp crede că mandatul lui Dodon a început cu stângul. Urmează să fie identificați moldovenii din diaspora care au dorit să voteze la alegerile prezidențiale și n-au putut, din pricina limitării la 3000 de buletine de vot pentru orice secție de vot organizată în afara țării. „Dacă numărul lor depășește cifra cu care Dodon o depășește lui (Maia) Sandu, 73.000, atunci, spune profesorul Radu Carp, Comisia Electorală Centrală va fi obligată să anuleze alegerile și să declare repetarea lor”. El adaugă că surpriza cea mare a acestor alegeri a fost scorul obținut de Maia Sandu, „cel mai mare obținut, după 1990, de forțele de centru-dreapta, liberale, din Republica Moldova!”. Invitatul revistei Formula-As se referă în interviu și la alegerea noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. În opinia sa, înțelegerea Trump-Putin e un simplu mit, la a cărui răspândire a contribuit mai ales mașina de propagandă a Rusiei.

Dacă România ar fi avut un plan strategic referitor la Republica Moldova, din care s-ar fi dedus și un sprijin pentru candidata pro-europeană Maia Sandu, Igor Dodon ar fi putut fi învins, scrie Sebastian Rusu în ediția centrală on-line a ziarului Adevărul. El reproșează politicienilor de la București atitudinea pasivă pentru care au optat în ultimul an și arată că, indiferent de culoarea politică a guvernanților, strategia relației cu Moldova este obligatorie și ar trebui să stabilească liniile de urmărit pentru următorii 20-35 de ani. Ar trebui formulată măcar acum, când Maia Sandu a dovedit că și singură a fost foarte aproape de a deveni șef de stat. Strategia ar trebui să semene cu pactul de la Snagov, negociat și semnat în 1995 de toate forțele politice parlamentare înainte de începerea procedurilor de preaderare a României la Uniunea Europeană.

Un comentariu din România liberă, semnat de Grigore Cartianu, amintește o celebră replică a lui Sorin Ovidiu Vântu, aruncată prin telefon jurnaliștilor de televiziune: „Întăriți-vă statul!”, spunea fostul magnat în 2009. Acum, fostul mogul media este la închisoare, după ce a fost de mai multe ori condamnat. E o probă că românii „și-au întărit statul”. Însă nu destul, consideră Cartianu, care alege un bun indicator pentru ce ar fi de corectat, cât de păgubos poate fi efectul adesea imparabil al abuzării legii. În 2014, guvernul condus de Victor Ponta a suspendat pentru 45 de zile, prin ordonanță de urgență, legea care spunea că primarii care trec la alt partid decât cel în numele căruia au candidat își pierd mandatul. Legea e în vigoare și acum, dar, la momentul respectiv, adică înaintea alegerilor prezidențiale din 2014, sute de primari au migrat către Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare. Acolo sunt și acum. Faptul că Curtea Constituțională tocmai a declarat neconstituțională acea „ordonanță a traseiștilor” confirmă abuzul, dar nu mai poate corecta efectul deja consumat.

XS
SM
MD
LG