Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Semnarea Memorandumului cu FMI poate fi un succes de etapă”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Focalizarea atenţiei asupra alegerilor prezidenţiale a lăsat, oarecum, în umbră un eveniment produs în ultima săptămână a campaniei electorale, şi anume, semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional. În apariţiile lor publice primul ministru Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu au subliniat importanţa Acordului cu FMI pentru perspectivele economiei naţionale, precum şi faptul că, criza de credibilitate a actualei guvernări în faţa creditorilor externi s-ar fi încheiat, conturându-se premise bune pentru o dezvoltare sustenabilă.”

Europa Liberă: Sau, după cum spunea Andrian Candu, spicherul Parlamentului, se doreşte, probabil, reînvierea laitmotivului povestea de succes de altădată. Aşa să fie oare?

Gheorghe Cojocaru: „Da. Semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional poate fi un succes de etapă al actualei guvernări şi al instituţiei executive, şi al cele legislative, ca şi al reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional, de altfel, care au purtat mai multe runde de discuţii cu autorităţile pentru a se ajunge în acest punct. Programul va trebui realizat pe parcursul a trei ani. Și timpul va arăta dacă puterea de astăzi va reuşi să scoată economia din criză şi să asigure o evoluţie socială ascendentă. Reluarea refrenului poveştii de succes ar trebui plasat mai curând într-un context electoral.”

Europa Liberă: Fireşte. Pentru că semnarea Memorandumului cu FMI s-a produs în plină campanie electorală, chiar înainte de turul doi al alegerilor. S-a ales acest moment întâmplător?

Gheorghe Cojocaru: „De regulă, experţii Fondului Monetar Internaţional urmează nişte înţelegeri stabilite din timp şi în funcţie de respectarea unor reguli anume de joc. Dar se pot produce şi reajustări pe parcurs. Adeseori contextul electoral poate induce elemente de risc, ceea ce dictează luarea unor atitudini mai prudente din partea reprezentanţilor FMI. În cazul Republicii Moldova, dimpotrivă, s-ar părea că Fondul Monetar Internaţional a făcut abstracţie de contextul electoral, întinzând o mână de ajutor autorităţilor de la Chişinău, chiar înaintea turului decisiv de scrutin. Asemenea gesturi, am putea admite, nu se produc instantaneu, ci au la bază anumite considerente.”

Europa Liberă: La ce considerente v-aţi referi?

Gheorghe Cojocaru: „Asigurarea cursului spre reformarea sistemului economic şi financiar-bancar, de exemplu, după cum şi evitarea prăbuşirii sociale şi izolării în plan internaţional a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi, totuşi, e logic să ne întrebăm de ce nu au avut răbdare şi unii, şi alţii să vadă rezultatele alegerilor prezidenţiale, pentru a avea o mai mare claritate în privinţa direcţiei în care se va îndrepta de acum încolo Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „Dintr-o perspectivă anume, semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional, înainte de aflarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, este un îndemn adresat într-un moment crucial întregii clase politice actuale de a persevera în direcţia pro-europeană a reformelor, pentru a avea asistenţa financiară internaţională.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG