Linkuri accesibilitate

România a făcut prea puțin în sprijinul candidatei pro-europene Maia Sandu (Alina Mungiu-Pippidi/Adevărul)


Igor Dodon a câștigat, dar Maia Sandu nu a pierdut (Sorin Ioniță/contributors.ro).

Alina Mungiu-Pippidi le scrie politicienilor români pe site-ul romania.curata, articol preluat de Adevărul: „Aţi prăpădit cea mai bună şansă a Moldovei, probabil ultima. Nu aveau ce căuta autobuze din Transnistria secesionistă la vot pe malul drept decât dacă voiam să pierdem alegerile, şi asta e destul ca să fie anulate - limitele unui electorat sunt constituţionale. Dacă nu sunt anulate, dacă nu se găseşte temeiul constituţional al anulării este din cauză că deja nu e democraţie acolo, judecătorilor le e frică, şi va fi şi mai puţină. Puteaţi vedea la Orban sau la Erdogan sau la alţi lideri autoritari care se ridică în jur că ăstora le ajunge să câştige o dată, după aceea vor limita alegerea drastic, vor manipula condiţiile încât să nu mai piardă. Nu trebuia să îl lăsăm acum să câştige”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Mungiu-Pippidi găsește că România a făcut prea puțin în sprijinul candidatei pro-europene Maia Sandu: doar s-a plătit transportul pentru studenții și elevii moldoveni ca să se poată deplasa la centrele de votare. Altminteri, „Europenii s-au dat peste cap să unească partidele pro-europene la Chişinău şi au ridicat vizele atunci când au promis [...]. Americanilor nu are sens să le mai facem vreo vină, ei erau dezorientaţi dinainte de Trump prin astea două ţări româneşti aflate la marginea de jos a interesului lor”.

Sorin Ioniță scrie pe contributors.ro că da, Igor Dodon a câștigat, dar Maia Sandu nu a pierdut. Cea din urmă a făcut o campanie doar din donații, în care a cheltuit ”cam cât cheltuie un oligarh într-un weekend în Elveţia”. N-a avut acces la televiziuni (o singură apariție). Dacă lumea doar s-ar fi uitat la televizor, nici n-ar fi știut că există această candidată, sau ar fi aflat despre ea că e o „o scorpie coruptă şi lesbiană, numa’ bună de aruncat în ea cu crătiţi, tigăi şi apă sfinţită la talkshow”. În aceste condiții, pentru Sorin Ioniță concluzia este că „nu există în Europa recent vreun candidat /mişcare care să fi urcat în mai puţin de un an, cu zero resurse şi acces la media tradiţională, de la nimic la 38% în primul tur şi 48% în al doilea. Asta, scrie comentatorul, arată că moldovenii s-au occidentalizat la propriu, deşi nu încă majoritar ]...]. Arată că apropierea de UE funcţionează, că politica de deschidere a UE către Chişinău dă rezultate şi că viitorul este al lor. Cu condiţia ca ţara să fie lăsată în pace să evolueze natural, fără vreun cataclism politic generat din afară. Dodon a câştigat prezentul şi Transnistria, Maia Sandu a câştigat viitorul şi Europa”.

În Evenimentul zilei, Iulian Chifu reamintește acordul recent dintre Chișinău și Kiev prin care Rusiei i se oferă coridorul verde necesar evacuării trupelor rusești staționate în Transnistria. S-ar demonta astfel argumentul folosit mereu de ruși, și anume că Republica Moldova și Ucraina ar bloca tranzitarea pe teritoriul lor. Reacția iritată a leadership-ului de la Moscova arată că s-a atins un punct sensibil. Muniția „păzită” de ruși la Cobasna datează din anii 40 și „se află permanent pe lista de «alarme roșii» ale OSCE” , se mai arată în Evenimentul zilei.

XS
SM
MD
LG