Linkuri accesibilitate

Despre efectele nocive ale unei strângeri de mâini cu unii dintre liderii democrați...


Comentarii în dialog pe marginea rezultatelor primului tur de scrutin al prezidențialelor.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Și alegerile din 30 octombrie au dat peste cap rezultatele sondajelor de opinie: dacă în linii mari, casele de sondaje au fost în stare să prezică liderii competiției care se vor duela într-un tur doi, scorul real al acestora este mult peste ce au arătat datele sociologice. Surprizele au venit din toate părțile: și din partea liderului Partidului Socialist Igor Dodon, care era cât pe ce să treacă pragul de 50+1 %, și din partea candidatului unic pro-european, Maia Sandu, care a acumulat aproape 40% , dar și din partea unei majorități a electoratului care a ignorat acest scrutin.”

Europa Liberă: Absenteismul din ziua alegerilor este cumva o consecință a apelului la boicotarea votului al Partidului Comuniștilor?

Gheorghe Cojocaru: „Ar fi absurd să-i facem responsabili de absenteism pe liderii comuniști care au știut să speculeze, mai curând, un fenomen al indeferentismului și al alienării sociale din ultimii ani. În caz contrar, ar trebui să admitem că însuși liderul democrat, Marian Lupu, retras din cursă cu promisiunea de a susține un candidat pro-european, prin neparticiparea la vot a făcut jocul rivalilor săi din partidul lui Vladimir Voronin.”

Liliana Barbăroșie
Liliana Barbăroșie

Europa Liberă: În legătură cu jocul Partidului Democrat în primul tur al alegerilor, apar mai multe întrebări decât răspunsuri, și anume dacă Marian Lupu și Vlad Plahotniuc au fost sinceri, atunci când au abandonat campania electorală, declarându-și sprijinul pentru un candidat unic pro-european?

Gheorghe Cojocaru: „În general, sinceritatea în politică este o categorie rară, oamenii politici fiind tentați sau constrânși în anumite circumstanțe să facă anumite înțelegeri, în văzul lumii sau în culise. După consumarea primului tur al alegerilor este mult mai clar decât până la alegeri că liderii democrați au improvizat, pe ultima sută de metri, pentru a evita o prăbușire publică în alegeri, s-au autoforțat ori au fost forțați, de anumiți factori, să improvizeze, pentru a-și asigura o șansă câștigătoare oarecum și în cazul în care își retrăgeau candidatul din cursă. Este curios că și Igor Dodon, și Maia Sandu au suspectat de la bun început conducerea Partidului Democrat, dar din perspective opuse, de ipocrizie și de un joc dublu.”

Europa Liberă: În ce ar fi constat acest joc dublu?

Gheorghe Cojocaru: „În neconcordanța între declarațiile publice pro-europene și, după cum se susține, în special, din tabăra Maiei Sandu, și indicațiile date în teritoriu de a se da preferință candidatului socialist. Sigur, după aflarea rezultatelor, se poate verifica, localitate cu localitate în care sunt la putere primarii Partidului Democrat, cum s-a votat în realitate, dar nici aceasta nu este suficient pentru a clarifica situația.

Se poate admite, totuși, că voturile alegătorilor democrați s-au împărțit între cei doi, fără a se ști în ce proporție și fără a se cunoaște cât ar fi acumulat în alegeri candidatul democrat. Și încă ceva, dacă înainte de alegeri, Partidul Democrat a dat o declarație în care respingea acuzațiile de deviere de la cursul pro-european, la aceleași acuzații de după primul tur n-a urmat, deocamdată, nicio reacție.”

Europa Liberă: Dar poate că liderii PD nu se grăbesc, ci așteaptă, la rândul lor, vreo inițiativă, vreo ofertă din partea celor rămași în competiție?

Gheorghe Cojocaru: „Poate că așteaptă, poate că nu, simțind că pot înclina într-un fel sau în altul balanța și preferând, după cum se pare, un joc la două capete, mai ales că și Igor Dodon, nemaivorbind de Maia Sandu, fug de orice înțelegere la vedere cu actualul partid de guvernământ, realizând pe deplin efectele nocive ale unei strângeri de mâini cu unii dintre liderii democrați.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG